۱۳۸۸ دی ۳, پنجشنبه

اولتیماتم اتمی و انفجار مردمی

مروری بر واکنشهای رسانه های بین المللی در مورد اولتیماتم سازمان ملل در مورد برنامه اتمی ایران و برداشت ها از واکنشها نسبت به درگذشت آیت الله منتظری...

برنامه اتمی ایران
تحلیلگران بین المللی نسبت به رد اولتیماتم سازمان ملل متحد از طرف محمود احمدی نژاد در مورد برنامه اتمی ایران ابراز نگرانی می کنند. گمانه زنی ها در مورد راهکار مناسب برای متوقف کردن تهران تشدید شد. بسیاری از رسانه ها گفته کاخ سفید مبنی بر اینکه "دسامبر ضرب العجلی واقعی" برای ایران است را بازتاب دادند. یک ناظر لهستانی گفت احمدی نژاد به فشار غرب بی اعتنایی می کند و عدم انعطاف ایران به نگرانی جهان در مورد اهداف برنامه اتمی ایران اعتبار می دهد. تحلیلگران ترکیه می گویند با "هشدار جدی" آمریکا با توجه به اینکه ممکن است پرزیدنت اوباما "گزینه جبر و زور" را ضروری بداند، "زنگ خطر" برای ایران به صدا درآمده است. یک روزنامه نگار اسپانیایی معتقد است واشنگتن برای محار بازی کردن ایران با تسلیحات اتمی، روی سیاستمداری و دیپلماسی حساب می کند اما گزینه جنگ را حذف نکرده است. تحلیلگری اسرائیلی بر این باور است که حمله نظامی برنامه ایران را متوقف نمی کند اما تحریم ممکن است این کار را انجام دهد. تحلیلگری در مصر معتقد است بهترین گزینه آمریکا تعهد به پاک کردن تمام منطقه از تسلیحات اتمی است. روزنامه ای در سنگاپور نوشت آمریکا باید اتحاد منطقه را برای وارد آوردن فشار واقعی بر ایران تقویت نماید.

درگذشت آیت الله منتظری
ناظران بین المللی بر این باورند که درگذشت آیت الله منتظری به اپوزسیون ایران برای مطالبات اصلاح طلبانه آنها، انگیزه و عزم تازه ای داد. رسانه های اروپا برگزاری اعتراضات در روز تشییع جنازه منتظری را، خصوصا اجتماع "بی سابقه" در قم را نشانی از گسترش اپوزسیون به ورای مراکز شهری دانستند. روزنامه نگاری در ایتالیا نوشت جنبش اصلاح طلبی "رهبر معنوی" خود را از دست داد اما "قدرت تازه ای" به دست آورد. روزنامه ای در اسپانیا مرگ این روحانی را باز شدن "دوران شکننده جدیدی" در صحنه سیاسی ایران توصیف کرد. تحلیلگری در آلمان توان برنامه ریزی و هماهنگی اپوزسیون را با وجود محدودیت های اعمال شده از طرف رژیم ستود. روزنامه ای مصری نوشت تلاش دولت برای محار اعتراضات نشاندهنده تداوم بحران میان محافظه کاران و نیروهای اصلاح طلب است. تحلیلگری در امارات نوشت "بی رحمی و سرکوب" رژیم انگیزه معترضین را کاهش نخواهد داد بلکه برعکس به ادعای رژیم مبنی بر اعتبار مردمی و مذهبی لطمه خواهد زد. ناظری در بریتانیا در عین حال ابراز امیدواری کرد که غرب تمرکز خود را بر این بگذارد که به ایرانی نو که از پس درگیری های انتخابات زاده شده کمک کند و تحلیلگری در امارات از رهبران ایران خواست تا برای "گفتگوی بی قید و شرط و رسیدن به آشتی ملی" با اپوزسیون ارتباط برقرار کند.

چی فکر می کنین؟

خارج از دستور - لینک بحث آزاد

حرف برای گفتن بسیار است و موضوعات وبلاگ محدود... این فضا برای تبادل افکار در مورد موضوعاتی است که از نظر شما مهم هستند اما جای دیگری در وبلاگ برای ابراز آن نیست... هر چه خارج از دستور دارید بر سر این لینک بزنید!

۱۳۸۸ دی ۲, چهارشنبه

"افسانه شیطان بزرگ"


متن زیر ترجمه ای است توسط وفا مستقیم از مقاله اخیر عباس میلانی، مورخ ، ایران‌شناس و مدیر برنامه مطالعات ایرانی در دانشگاه استنفورد و استاد مدعو دانشکده علوم سیاسی. این مقاله به زبان انگلیسی و با عنوان "افسانه شیطان بزرگ" 8 دسامبر در مجله The New Republic به چاپ رسیده است.

افسانه شیطان بزرگ
هر آنچه در باره دخالت آمریکا در ایران می دانید غلط است.

رژیم ایران هیچوقت تا این اندازه خود را آسیب پذیر ندیده است و با وجود این آسیب پذیزی هیچگاه تا این اندازه بر روایت خود از تاریخ، تاکید نگذاشته است. طبیعتا این روایت یک دشمن اصلی دارد. شخصیتی تخیلی به نام "شیطان بزرگ." همانگونه که این استعاره برگرفته از قرآن اشاره می کند، جمهوری اسلامی قابلیت های ماوراء طبیعی به دشمن خویش نسبت می دهد: شیطان بزرگ این قدرت را دارا است که از دور دست ها در واشنگتن دی سی، آلت دستان بیشماری را برای فریاد کشیدن در خیابان ها گسیل کند و یا این توانایی خارق العاده را دارد که هر مصیبتی را در جامعه ایران به بار آورد.

قدرت این داستان در این است که از قابلیت های اسطوره ای فراتر می رود تا اجزای تاریخ را در کنار هم بیاراید. روایت چنین ادامه می یابد: سازمان سیا بود که نخست وزیر دولت منتخب دموکراتیک ایران را در 1332 برکنار کرد و پس از آن به مدت 26 سال از یک شاه خائن پشتیبانی کرد درحالی که او بیرحمانه به مردمش تجاوز می کرد.

همزمان با اعتراضات مردم ایران نسبت به انتخابات نمایشی تابستان گذشته، رژیم این روایت را برای تقویت خود به کار برد. معترضان به عنوان دست نشاندگان همان اخلالگرانی تقبیح شدند که آنهمه صدمات را در بیش از یکصد سال گذشته وارد آورده بودند. آیت الله خامنه ای این تاریخ را بار دیگر در سخنان 12 آبان خود بازگو و تشریح کرد که چگونه آمریکا "از روزهای اول بر علیه ملت توطئه چینی کرده است."

این روایتی تحریک کننده بود اما نکته جالب، گروهی هستند که تحریک شدند. این گروه خود اخلالگران در واشنگتن بودند. همزمان که رژیم چند ماه گذشته را افتان و خیزان پشت سر گذاشت، بسیاری در آمریکا (و خصوصا در رده های بالای دولت) سکوت پیشه کردند. بی رقبتی برای اعلام همبستگی با جنبش سبز یا اعتراضی رسا نسبت به تجاوز های رژیم از ترس اینکه مبادا انتقادی از سوی آمریکا به چیدمان جدیدی در این روایت تبدیل شود. اوباما هم حمایت خود از معترضین را با لحنی ملایم بیان کرد. "جهان همچنان شاهد صدای بلند عدالت خواهی آنها است،" فرمول عجیب اوباما است که آمریکا را در جایگاه تماشاچیان قرار می دهد.

در عین حال دلایل استراتژیکی برای آمریکا قابل تصور است که در مورد سرنوشت این جنبش دموکراتیک ساکت بماند. اما تاریخ در این مجموعه نمی گنجد. برعکس، روایت رژیم از رویدادهای گذشته و روز تنها در جهت منافع خود رژیم است و در مواقع حیاتی، در مجموع، بی پایه و اساس. مدارک موجود در بسیاری از بایگانی های آمریکا که برخی از آنها اخیرا از طبقه بندی خارج شده است، نشاندهنده سیاست خارجی متفاوتی در قبال ایران است. ممکن است که شاه در دوره جنگ سرد همپیمان آمریکا بوده باشد اما این رابطه، مسائل دیگری نیز در بر داشت. پشت درهای بسته، آمریکا فشار زیادی برای دموکراتیزه کردن کشور وارد کرد. در زمان هایی که آمریکا در کنار مردم ایران نایستاد، هزینه های سهمگینی پرداخت کرد. خوب است این تاریخ را دوباره مرور کنیم، نه فقط برای اینکه تئوری گذشته ترسیم شده ای را که ملاها فریاد می زنند، رد می کند بلکه می تواند نکات عبرت آمیز مهمی را در مورد اینکه چگونه آمریکا می تواند از خلال امواج بحران های جاری در ایران عبور کند، در بر داشته باشد.

اگر یک رویداد وجود داشته باشد که بتواند دلیل باورهای دخالت آمریکا باشد، این رویداد همان کودتایی است که نخست وزیر منتخب محبوب، محمد مصدق را از صحنه خارج کرد. مادلین آلبرایت و باراک اوباما در سخنان خود به نقش آمریکا در این کودتا اذعان داشتند که این امر به شکل گسترده ای به عنوان عذرخواهی تلقی شد.

تا حد زیادی، درک آمریکایی ها از این رویداد برگرفته از انتشار خاطرات 1979 کرمیت روزولت، نوه تئودور روزولت است. کرمیت روزولت، مامور CIA به تحقیق، از مرز عبور کرده بود و مبالغ قابل توجهی را به هدف از پای درآوردن مصدق صرف تبلیغات منفی علیه او کرد. اما خاطرات روزولت باعث بزرگنمایی مرکزیت نقش او و در نتیجه نقش آمریکا در این کودتا شد. او با اقتباس ضعیفی از نویسنده معروف رمان های جاسوسی،جان لو کاره، داستانی پر آب و تاب بیان می کند. هرچند اسنادی که بعدا از طرف CIA از طبقه بندی خارج شدند و در اختیار عموم قرار گرفتند، بسیاری از جزئیات داستان او را تایید می کند اما روایت او به شدت خودمحور است. با وجود دانش اندک از جامعه ایران و ندانستن زبان فارسی، او در مورد شروع بلافاصله یک کمپین قوی توضیح می دهد. ایزنهاور از جمله افرادی است که این گزارش ها را از جنس داستان های تخیلی به نام “dime novels” می داند.

در عین حال کتاب روزولت میراث ماندگاری بر جا گذاشت. این کتاب کودتا را تلاش مشترک آمریکا و بریتانیا جلوه می دهد و به شکلی غیر مستقیم مصدق را از بسیاری از اقدامات اشتباهش مبرا می کند. اما داستان پشت پرده سقوط مصدق بسیار پیچیده تر است. در ابتدا مصدق آمریکایی ها را دوست وفادار خود می دید و آمریکا نیز متقابلا این صمیمیت را جبران کرد. فرانکلین روزولت نخستین شخصیتی بود که به رویدادهای ایران توجه کرد. در دوران جنگ جهانی دوم سربازان آمریکایی برای راه اندازی خط آهن حیاتی کمک رسانی به ارتش سرخ که به شدت آسیب دیده بود، در ایران مستقر بودند و زمانی که روزولت کنفرانس 1943 تهران و ملاقات با استالین و چرچیل را ترک می کرد در فرودگاه با فرستاده خود ژنرال پاتریک هارلی دیدار کرد و سیاست جدید ایران را تنظیم کرد. اهداف اصلی این سیاست شامل ترویج دموکراسی و پاک کردن ایران از نیروهای استعماری بود. با شعارهایی که هم اکنون می تواند نو محافظه کارانه تلقی شود، این سیاست به وضوح هدف تبدیل ایران به نمونه یک دموکراسی و الگوی خاور میانه عاری از استعمار را دنبال می کرد. هارلی بعدا چکیده این سیاست را چنین بیان کرد که ایران "می تواند خودش به اصول عدالت، آزادی عقیده، آزادی مطبوعات، آزادی بیان، آزادی اراده، تساوی و فرصت های برابر و تا اندازه ای رهایی از ترس دست یابد."

به نظر می رسید مصدق نماد موعود ایران فرا استعماری باشد. تا جایی که هنری لوس که خود از طرفداران پر و پا قرص تفکر دوران صلح و ثبات در اثر استیلای سیاسی آمریکا(Pax Americana) بود با انتخاب مصدق بعنوان مرد سال مجله تایمز مشکلی نداشت. اما ایده حمایت از یک دموکرات فرا استعماری، آمریکا را با همپیمانان خود درگیر کرد. وینستون چرچیل از مصدق به خاطر ملی کردن حوزه ها و پالایشگاههای نفت ایران که بریتانیایی ها خود را مالک بر حق آن می دانستند، متنفر بود. در لندن انگلیسی ها نقشه های نظامی دقیقی برای بازپس گرفتن این دارایی ها کشیدند. برای نزدیک به دو سال، دولت ترومن در آمریکا و به خصوص دیپلمات آنها آوارل هریمن به شدت کوشیدند تا راه حلی برای این بن بست بیابند. با وجودیکه این تلاشها بی نتیجه بود اما آنها موفق شدند از حمله انگلیسی ها جلوگیری کنند. انگلیس به حدی از تلاش های مصالحه جویانه آمریکا مشوش شده بود که به اعتبار اسناد موجود در بایگانی های آنها، به این نتیجه رسیده بودند که آمریکا پشت سر آنها با مصدق در حال معامله است.

طبیعتا هیچ ذکری از این ظرایف در روایت رژیم ایران از این رویداد نیست و حتی روحانیون اشاره ای به جزئیات هیچکدام از عذرخواهی های سیاستمداران آمریکایی نمی کنند. دشمنی دستگاه روحانیون با مصدق بود که زیربنای عزل او را پایه ریزی کرد. قشر گسترده ای از روحانیون در ابتدا از مصدق حمایت کردند، اسلامگرایانی چون آیت الله ابوالقاسم کاشانی که از مقتدایان آیت الله روح الله خمینی بود. اما در اوائل سال 1332 (اواخر سال 1952 میلادی) پس از آنکه مصدق مطالبات روحانیون را نادیده گرفت، آنها به مخالفت با وی برخاستند. آیت الله کاشانی در فشار آوردن به مصدق برای گرفتن حق انتخاب وزرای کلیدی ناموفق بود. یکی دیگر از روحانیون بلندپایه از نخست وزیر خواست تا بلای جان روحانیت شیعه، بهائیان استخدام دولت، را پاکسازی کند. بیعت روحانیون با مصدق پس از آنکه وی با وجود تنفرش از کمونیسم به حزب کمونیست توده اجازه داد تا قدرت بیشتری در دست بگیرد، سست تر شد. با از دست دادن بیعت روحانیون، عاقبت کار مصدق بیشتر و بیشتر مسجل شد. (مصدق همچنین طبقه متوسط جامعه را که به شکل فزاینده ای از درگیریهای ایدئولوژیک فرسوده شده بود از خود دور کرده بود و ارتش هم خواهان عزل او بود.)

هیچکدام از اینها برای دفاع کردن از نقش آمریکا در کودتا نیست اما به سختی می توان گفت که این نقش تنها عامل و یا عامل قطعی سقوط مصدق بود. در واقع، آمریکا در آشکارترین مورد دخالتش در تاریخ ایران، به نفع همین دستگاه مذهبی عمل کرده است که اکنون از شیطان بزرگ به تلخی و تندی، انتقاد و شکایت می کند.

تاریخ درگیر بودن آمریکا در امور کشور یک داستان ساده نیست. از یک طرف، آمریکا از شاه حمایت کرد و به او کمک کرد رژیم خود را تحکیم بخشد. از طرف دیگر، آمریکا بی سر و صدا و مصرانه کوشید تا شاه را بیشتر به سمت یک سیستم دموکراتیک سوق دهد. در سال 1335، آمریکایی ها به شاه کمک کردند تا پلیس مخفی مخوفانه خود ساواک را ایجاد کند و یک سال بعد از آن کوشیدند شاه را از مسیر حرکتش به سوی استبداد برگردانند. برای آمریکا، این دو هدف با هم در تضاد نبودند. هم CIA و هم وزارت امور خارجه آمریکا که آشکارا شاه را به هر جایگزین دیگر ترجیح می دادند، علنا ابراز نگرانی کردند که اگر اقدامات اساسی در مسیر دموکراسی انجام نشود، کشور دچار انقلاب خواهد شد.

این ارزیابی در عین حال باعث ایجاد تنش میان شاه و آمریکا شد. در زمانی که شاه در ضعیف ترین وضعیت خود بود – خصوصا در دهه 30 (اواخر دهه 50 و اوایل دهه 60 میلادی)- وقتی آمریکایی ها حرف از دموکراتیزه کردن می زدند سر خود را به علامت موافقت تکان می داد. برای نمونه در سال 1337 (1958 میلادی) سفیر آمریکا به شاه گفت که او باید تدابیر پیشگیرانه ای مانند کمپین مبارزه با فساد مالی و گفتگوی صمیمانه با مردم ایران را آغاز کند. چندی نگذشت که قانون جدیدی برای مبارزه با فساد تصویب شد و شاه نخستین کنفرانس خبری عمومی خود را برگزار کرد. اما این اقدامات شاه قانع کننده نبود. شاه باور داشت تغییرات اجتماعی تنها با مشتی آهنین میسر می شود. آمریکایی ها خواست خود را بیان می کردند و شاه ترفندهای زیادی بلد بود تا موضوع را عوض کند. شاه یکسره اصرار داشت که فشار برای دموکراتیزه کردن، تنها باعث قدرت گرفتن کمونیست ها می شود. به علاوه، قانون مبارزه با فساد به سرعت از خاطره ها پاک شد و تنها برای تصفیه حساب کردن با رقبا از آن استفاده می شد.

آمریکایی ها به شکل فزاینده ای از استبدادگری شاه پریشان خاطر بودند. زمانی که شاه در سال 1336 (1958 میلادی) با کودتای نظامی مواجه شد، آمریکا در واقع با سکوت خود با آن موافقت کرد. آمریکا کلامی در مورد توطئه سرلشگر محمد ولی قرنی به شاه نگفت. حتی ایستگاه CIA در تهران انتشار تبلیغات ضد رژیم را در مطبوعات ایران هماهنگ کرد و بعد به شاه اطلاع داد که این سازمان این مطالب را در مطبوعات درج کرده است تا به شاه نشان دهد وفاداری این سازمان در حال از بین رفتن است و رئیس CIA، آلن دالس، در نشستی در شورای امنیت ملی در سال 1336 گفت "ما همچنان آینده تیره ای برای شاه پیشبینی می کنیم مگر آنکه او وادار شود تا اصلاحاتی اساسی بوجود آورد."

تنش میان آمریکایی ها و شاه در دوره کندی وقتی به اوج رسید که دولت آمریکا سیاست ایران خود را بر دیدگاههای افرادی چون قاضی دیوان عالی کشور، ویلیام داگلاس، بنا نهاد. داگلاس بر اساس سفرهایش در ایران نتیجه گرفته بود که شاه مستبدی اصلاح نشدنی است و از اعمال فشار بیشتر برای حرکت به سوی دموکراسی دفاع کرده بود. (رابرت کندی هم نسبت به شاه ابراز تنفر کرده بود.) یک گروه در دولت وضعیت شکننده شاه را بررسی کرد و اصل رابطه با ایران را زیر سوال برد. این زمان، دوره "اتحاد برای پیشرفت" (Alliance for Progress) و "سپاه های صلح" (Peace Corps) بود. دولت آمریکا تحمل کمتری نسبت به همپیمانان غیردموکراتیک خود داشت اما نتیجه گیری این گروه این بود که هرینه رها کردن شاه بسیار زیاد است. به جای رها کردن شاه، کندی تصمیم گرفت تلاشهای آیزنهاور برای اصلاح رژیم را مضاعف کند.

از بخت خوش، کندی بهترین ابزار یعنی نخست وزیر اصلاح طلب، علی امینی، را برای اجرای این روش در اختیار داشت. آمریکایی ها به اتفاق امینی شاه را متقاعد کردند تا دست به تغییرات عظیمی بزند. تغییراتی چون حق رای برای زنان، اصلاحات ارضی و کاهش بودجه نظامی. این تغییرات، به بروز طبقه جدیدی از تکنوکرات ها یا فن سالاران برای ایجاد یک دیوان سالاری یا بوروکراسی مدرن چشم امید داشت. (در نهایت، شاه آمریکایی ها را متقاعد کرد که او بهتر از هر نخست وزیری می تواند این اصلاحات را متحقق کند.)

به مجردی که شاه قدم در راه انجام این تغییرات بلند پروازانه یعنی "انقلاب سفید" گذاشت، با آیت الله خمینی و پیروانش درگیر شد. آخوندها حق رای برای زنان را قدم اول در مسیر هرزگی زن و اصلاحات ارضی را بر خلاف اعتقادات اسلامی مبنی بر حرمت مالکیت خصوصی دانستند. آخوندها این تغییرات را بعنوان شعارهای ضد دینی که چیزی جز فساد و فحشا و مصیبت های دیگر به بار نخواهد آورد، محکوم کردند.

اما انقلاب سفید تا حد زیادی موفقیت آمیز بود. اقتصاد ایران از وضعیت نیمه فودالی خارج و به سرعت رشد کرد. زنان به عرصه سیاست وارد شدند و حتی ساواک شکنجه کردن را تعلیق کرد و تقریبا آزادی های بیشتری به مردم داد.

منابع اصلی خشم اسلامگراها یعنی توانمندسازی زنان و دیگر نمادهای مدرنیته، مسائلی نبودند که به سادگی بتوان یک اتحاد گسترده در برابر آنها ایجاد کرد، خصوصا که این امر شامل کومونیست ها و اقشار ناراضی طبقه متوسط می شد. به جای این کار، آیت الله خمینی و پیروانش کوشیدند با ادبیات چپی ها سخن بگویند یا دست کم به ادبیات چپ معانی شیعه را بیافزایند. اسلامگراها مفاهیم کلاسیک مارکسیسم را در گفتمان خودشان تعریف کردند: "طبقه کارگر" یا "پرولتر" به "مستضعف"، "بورژوا" یا "طبقه سرمایه دار" به "طاغوتی" و "امپریالیسم" به "استکبار" تبدیل شد.

با وجودیکه تمام تلاش آمریکا در مسیر سوق دادن شاه به سمت دموکراسی بود اما سهوا مخالفین او را نیز تقویت کرد. در سال 1342 (1964 میلادی) وزارت دفاع آمریکا شاه را وادار به امضای توافقنامه ای کرد که به اتباع آمریکایی در ایران مصونیت دیپلماتیک یا مصونیت قضاوت کنسولی می داد. ایران در یک قرن پیش از آن، آوردگاه ابرقدرتها بود و از این توافقنامه بوی استعمار به مشام می رسید. قبول این توافقنامه از طرف شاه به اسلامگراها این فرصت را داد تا با استفاده از آن مردم را به اتحاد با خود تشویق کنند.

ریچارد نیکسون هم انگیزه دیگری به انقلاب داد. او با خودنمایی، فشارها بر شاه، برای حرکت به سمت دموکراسی را متوقف کرد. شاید اینگونه اندیشید که این فشارها در زمان دولت های پیشین امریکا تنها تاثیراتی محدود داشت و قطعا در مورد پادشاهی مشروطه اروپایی بی نتیجه بود. اما این فشارها تا حدودی وضعیت را بهبود بخشیده بود و تا حدی غریزه استبدادی شاه را محدود کرده بود. در عین حال، نیکسون و کیسینجر خیلی روی این دستاوردها سرمایه گزاری نکردند و به این نتیجه رسیده بودند که شاه کنترل کامل کشور را به دست گرفته است. بنابراین، لازم ندیدند که خیلی نگران آن تغییرات انقلابی باشند. بر این اساس، سازمان اطلاعات آمریکا گزارشهای خود از ایران را تا میزان دوره جنگ جهانی دوم کاهش داد و آمریکایی ها تماس خود با اپوزسیون را قطع کردند. شاید به همین دلیل CIA تقریبا به طور کامل از رویدادهای سال 1357 (1979 میلادی) غافل ماند.

در نبود فشارهای آمریکا، شاه وارد فاز تک بعدی جدیدی شد. با فوران پول حاصل از افزایش ناگهانی بهای نفت دراوائل دهه 50 (اوائل دهه 70 میلادی) شاه کاری را شروع کرد که CIA آنرا "وام سرمستی" نامید. شاه تقریبا به هرکس که تقاضا می کرد، پول می داد و این امر شامل کشورهای غربی که زمانی به ایران کمک کرده بودند نیز می شد. شاه در بسیاری موارد دموکراسی را شایسه "جهان چشم آبی ها" توصیف کرد و حالا در مسیر همان تمایلات گام بر می داشت. شاه در سال 1353 (1975 میلادی) با صدور فرمان شاهنشاهی، با زرق و برقی شبه فاشیستی اعلام کرد ایران یک کشور تک حزبی خواهد شد. موج آشوب های خیابانی علیه شاه، فضایی ایجاد کرد که ساواک را به اعمال موجی از سانسور در جامعه و شکنجه در زندانها کشاند.

طبیعتا این استبداد نارضایتی گسترده ای ایجاد کرد. در زمستان 1357 (1978)، زمانی که ایران به آستانه انقلاب رسیده بود، جیمی کارتر دستیار قدیمی وزارت امورخارجه، جورج بال را که چندین بار به ایران سفر کرده بود، مامور کرد تا ارزیابی مستقلی از وضع موجود ارائه دهد. در نتیجه گیری او، دکترین نیکسون وضعیت فاجعه باری خلق کرده بود. تنها حرکتی سریع به سمت دموکراسی می توانست از بروز بحران جلوگیری کند. آمریکا از نفوذ قابل ملاحظه خود در میان ارتش استفاده کرد تا آنهایی را که قصد کودتا داشتند از این کار منصرف کند. اما این تلاش ها که در پشت درهای بسته انجام می شد، جو را چندان عوض نکرد و قطعا نباید احساسات ضد آمریکایی را نادیده گرفت که نهایتا منجر به اشغال سفارت آمریکا شد.

به عبارت دیگر، تاریخ واقعی درگیری آمریکا در امور ایران پیچیده تر از روایت ملاها و تصور اکثر آمریکایی ها است. این داستان مثل ویتنام، یک روایت نامبهم جنگ سرد نبود. در این دوران آمریکا بیشتر از دموکراسی ایران حمایت کرد و وقتی در سوق دادن شاه در این مسیر ناموفق ماند، متحمل درد و رنج شد.

آیا اکنون آمریکا از دموکراسی ایران حمایت خواهد کرد؟ نگرانی ای که بیشتر در واشنگتن به گوش می رسد اینستکه اتخاذ چنین موضعی نتیجه معکوس خواهد داد چراکه با آزردن میهن پرستی ذاتی ایرانی ها، باعث تقویت ملاها می شود. اما این باعث برداشت غلط از رژیم می شود. آمریکا هر کاری بکند – حتی اگر به سکوت حساب شده خود ادامه دهد – رژیم مخالفان خود را ابزار آمریکا توصیف می کند. وارد آوردن این اتهام، برای ملاها یک ضرورت سیاسی است و ریشه عمیقی در جهانبینی آنها دارد. به علاوه، هرچه رژیم، شیطان بزرگ را محکوم نماید، ایرانی ها در مجموع و حداقل در مقایسه با سایر کشورهای مسلمان، نسبت به آمریکا تمایل مثبت خواهند داشت.

این بدان معنی نیست که اوباما باید ایده برقراری ارتباط با ایران را کنار بگذارد. دموکراسی خواهان ایران از این سیاست حمایت زیادی کردند اما در عین حال نگرانند که این سیاست به شکل غلطی اجرا شود. مذاکره با آخوندها که حقوق بشر و دموکراسی را نادیده می گیرند حقیقتا گونه ای از سازشکاری است. وقتی دولت اوباما با ملاها درباره تسلیحات اتمی صحبت می کند، باید این نگرانی ها را پیش بکشد – درست همانگونه که دولت ریگان در اواخر با شوروی عمل کرد. آمریکا می تواند از این ملاقات ها استفاده کند تا پیام محکم و الهام بخشی به ایرانیان دموکراسی خواه بفرستند. در نهایت، این ایرانیان بهترین امید جامعه بین المللی برای حل بن بست اتمی کنونی هستند.
به هر حال، دولت اوباما هر سیاستی که اتخاذ می کند، نباید اجازه بدهد که روایتی بحث برانگیز از تاریخ دست و پای او را ببندد. آمریکا نباید نسبت به گذشته احساس گناه کند بلکه در مقابل این امر باید درس عبرتی برای آمریکا باشد که بداند هزینه حمایت نکردن از دموکراسی چیست؟
چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ آذر ۲۹, یکشنبه

اختلافات سازنده، اشتراکات پاینده...

مطلب زیر مقاله ایست به قلم دکتر آرام حسامی. بخوانید و بیاندیشید و نظر دهید...

اختلافات سازنده ، اشتراکات پاینده !

دست آوردهای جنبش سبز، تا به امروز، درتاریخ سی سالۀ پس ازانقلاب بی سابقه بوده است. اما این نهضت مردمی ،هنوز،راهی دشواروموانعی بسیاردرپیش دارد.اختلافاتی که مابین گروههای مختلف اپـوزسیون ، پدیدار گشته ،ازمهمترین عواملی است که مانع ازگسترش این جنبش می شود. بدون شک ، یک جبههٔ متحد و متفق، قادربه برداشتن گامهایی مؤثرتر، دراین مسیردشوارخواهد بود. متأسفانه تاریخ سیاسی جهان مملوازنمونه‌های بارزی است که تفرقه ، به حکومت دولتها، به تمدن ملتها و به حرکت جنبشها، پایان بخشیده است.
دلیل وجود این اختلافات چیست؟ چگونه می‌توان اینگونه اختلافات مخرب را از میان برداشت؟
ارجحیت بررسی این دوپرسش ازهرگونه مقولهٔ دیگری بیشتراست. اول اینکه راز بقا و رمزموفقیت هرجنبشی، درایجاد یک همبستگی‌ است و بدون بررسی این اختلافات، امکان هیچگونه همکاری وهمبستگی‌ وجود ندارد. دوم آنکه، تشکیل هرگونه نظام دموکراتیک، وابسته به عملکرد این گروه ها ونحوه برخوردشان درتقابل وتعامل با یکدیگرمی‌باشد. بخاطرآزادیهايی که درنظامهای دموکراتیک وجود دارد، هم تعداد این گروهها وهم تنش ما بین آنها، به مراتب زیادتراست. از این رو، چگونگی برخورد این گروهها، اهمیت ویژه ای ، برای ثبات ودوام اینگونه حکومتها، پیدا می‌کند. اما گریزان بودن ما ازاین اختلافات ووحشت ما از قدرت مخرب این تفرقه ها، اغلب مانع ازاین میشود که پرسش بنیادی دیگری را ، مطرح کنیم . پاسخی که به این پرسش می دهیم، آنقدراساسی وزیربنايی است ، که تمام ساختارهای جامعه را دربرمی‌گیرد :
" آیا اصولا ً باید خواستار خاتمه دادن به این اختلافات بود یا نه؟"
کاملا ً طبیعی است که در یک جامعه، افراد با ایده ها، باورها، وسلیقه های متفاوت، خواسته های متفاوتی خواهند داشت. دراین میان کسانی‌ که افکارو عقایدشان، آرمانها ومنافع شان، به هم نزدیکتراست، جذب یکدیگرمی شوند وبه این نتیجه می رسند که دنبال نمودن خواسته هایشان به شکل گروهی ،احتمال موفقیتشان رازیادترمی‌سازد. تشکیل وتأسیس گروههای مختلف، نتیجهٔ منطقی این گرایشها ومحاسبات فردی است. اما با تشکیل وتوسعه گروههای متفاوت، اختلافات ، گسست ها وتنشهای ما بین آنها نیز، روبه افزایش خواهد رفت.همیشه درمقابل لیبرالها، عده ای محافظه کارهم وجود خواهند داشت. دربرابراصولگرایان،عده ای رادیکال،همیشه حاضروآماده ایستاده اند ودرتقابل با مشروطه طلبان، مشروعه خواهانی هم هستند. گروهای سوسیالیستی هم همیشه دربرابرکاپیتا لیستها ، قدعلم می کنند.
این امرمختص مسائل سیاسی و اقتصادی نیست. درتمام زمینه‌های اجتماعی وپدیده های انسانی‌، می‌توان اینگونه اختلافات وجدایی‌ها را به طورمشخص ومحسوسی مشاهده کرد. بعضی‌ ازافراد ازموسی پیروی میکنند، برخی ازعیسی ؛ بعضیها خلافت را قبول ندارند، تعدادی امامت را؛ بعضی‌‌ها هفت امامی اند، برخی دوازده امامی؛ تعدادی ولایت را رد میکنند، برخی خدا و پیامبرراهم ؛ برخی‌ تئاتر را به سینما ترجیح میدهند وبرخی‌ کمدی را به تراژدی ؛ عده‌ای موسیقی سنتی‌ را می ستایند وبرخی فقط به موزیک پاپ گوش میکنند. درمقابل تمام عاشقان پرسپولیس وهواداران استقلال، طرفداران تراکتورسازی تبریز، برق شیرازوذوب آهن اصفهان هم برای خود عالمی دارند. پس وجود گروههای متفاوت هم طبیعی است وهم اجتناب ناپذیر.این اختلاف سلیقه ها ونظرها، به بحث وجدل، به تنش و کشمکش، وبه تفرقه وجدایی هم ممکن است منتهی‌ شود. با این وجود آیا باید خواستارازبین رفتن این اختلافات بود یا نه؟ بدون ارزیابی محسنات ومعایب این پدیده، نمی‌توان به این پرسش پاسخ داد.
"آیا وجود گروههای مختلف مضرند یا مفـید؟"
اگراین اختلافات، مضرومخربند، باید درازبین بردن آنها کوشش نمود واما اگرمفید وسازنده هستند، باید به تشویق وتوسعه آنها، پرداخت .
معمولا ً واکنش اولیه ما نسبت به این گروهها واختلافاتشان، کاملا ً منفی‌ است. جدایی، کشمکش ودشمنی را، معلول این چند گانگی واختلافات می‌دانیم. پافشاری گروه‌ها را برسرخواسته هایشان، عاملی مخرب تلقی‌ می کنیم . پس درصدد حل این اختلافات برمی آییم تا جدایی ها راازبین ببریم. حتی خواهان نابودی بعضی‌ ازاین گروهها می‌شویم. خود را قانع می‌کنیم که اگراین اختلافات نبود، اگرچند دستگی وحب وبغض، اینگونه گریبان گیرما نبود، آنوقت با اتحاد ویکپارچگی به چه موفقیت هایی نائل می شدیم. اما این طرزفکر، به کلی‌ نقش مفید وسازندهٔ این چند دستگی ها را نادیده می‌گیرد. درواقع همین اختلاف نظرها ست که ذهن خلاق یک جامعه را، به تکاپووا می ‌دارد. این برخوردعقاید گوناگون است که به تبلورحقـیقت کمک می‌کند. همین تضادها وتنوع افکاراست که به ارزیابی ارزشـها منجرمی شود.همین تنش ها و کشمکش هاست که پیش فرضهای یک جامعه را، به چالش کشیده ونقاط کورباورهایش را، نمایان می‌سازد. درهمین آشفتگی‌ وحیرانی بازاراختلافات است که دگراندیشی‌ ونوآوری طلوع می‌کند. درچنین فضایی توانمندیهای افراد رو به افزایـش می رود. درپرتواین تنوع وتکثرگروه ها، انسانها قدرتمندترازهمیشه وبیش ازپیش، قادربه تعقیب دل خواسته هایشان، خواهند بود. با وجود تمام این محسنات، هنوز،ارزشمندترین مـزیت تعدد گروهها، ناگفته مانده است.
والاترین دست آورد این چند گانگی، جلوگیری از استبداد است.
تا زمانی که تنها یک نظر، یک عقیده، یک آرمان و یک گروه وجود داشته باشد، گفتار، نوشتار، صدا و سیما هم بازتاب افکارهمان تک گروه خواهد بود. نتیجِِۀٔ طبیعی این یگانگی، انحصارقدرت است: یعنی کنترل تمام ارکان و بنیاد‌های سیاسی، اقتصادی، حقوقی، فرهنگی‌ واجتماعی به دست یک گروه. این خود تعریفی جامع ازتوتالیته واستبداد مطلق می‌باشد. وجود گروههای متفاوت درعمل ،به انحصارقدرت خاتمه میدهد. درواقع، تنـها مکـانیزم دفـاعی یک مـلت برای جلوگیری ازتأسیس یک قدرت خود کـامهٔ سـرکش،همین چند گـانگی می‌باشد. نتیجه آنکه باید به توسعه وتعدد گروههای مختلف پرداخت نه تلاش برای ازمیان برداشتن شان.
اگر وسیلهٔ دردست بود که می‌توانست معایب و محسنات یک پدیده را ازهم جدا کند، آنوقت جامعه قادربود که ازتمام مزایای چندگانگی بهره جوید، بدون اینکه از مضرات این اختلاف‌ها آسیبی ببیند. اما واقعیت این است که مفیدترین داروها هم ،عوارض ناخوشایندی را، دربردارند که به هیچ وجه ازآنها قابل تفکیک نیست. بنابراین موضوعی که باید مطرح باشد این نیست که چگونه می‌توان این عوارض رااز بین برد، بلکه پرسش آن است که:
"چگونه می‌توان این عوارض را مدیریت کرد؟"
اگرعدم همکاری، بدترین عارضۀ این پدیده چند گانگی است، به جای اینکه بپرسیم دلیل این اختلافات چیست وچگونه می‌توان آنها را از میان برداشت، باید پرسید که:
"چگونه می‌توان مشارکت و همکاری ایجاد کرد؟"
مخصوصا ً زمانیکه می بینیم، وجود این اختلافات، برای حیات یک جامعه آزاد ضروری می‌باشد.
بزرگترین چالشی که درتحقّق بخشیدن به همکاری ومشارکت وجود دارد ، تغییر طرزفکرگروهها نسبت به اختلافاتشان وترغیب آنها به عوض کردن روش برخوردشان با یکدیگرمی‌باشد. اگرگروهها، دیدگاهی‌ منطقی‌ وحساب گرانه اختیارکنند وبه محاسبهٔ ابزاری این همکاری‌ها بپردازند، آنگاه نتیجه ای کاملا ً متفاوت، حاصل خواهد داشت. دراین میان، افراد با نفوذ وفعال هرگروه ، نقشی‌ بسیارکلیدی ایفا می کنند. تعریف وتوصیف نکات بنیادی این دیدگاه جدید ، برای اعضای گروه ازوظائف سنگین این اشخاص با نفوذ می‌باشد :
۱. تشخیص نقاط ضعف ومحدودیت‌های گروه. دربعضی ازمواقع، گروه به تنهایی قادربه دستیابی به اهداف خود نیست.
۲. توضیح اینکه اشتراک وهمکاری با سایرگروهها، هم احتمال وهم سرعت دستیابی به اهداف گروه را افزایش میدهد.
۳. تفسیراین مهم که هیچ پیش شرطی، برای همکاری لازم نیست حتی حل اختلاف.
۴. تشریح اینکه برای همکاری فقط یک نقطهٔ مشترک کافی‌ است. لزومی ندارد که گروه درتمام یا اکثرموارد با گروههای دیگر، وجه اشتراکی داشته باشد.
۵. توصیف اینکه همکاری دریک مورد به معنای توافق درهمهٔ موارد نیست و هویت گروه را زیرسوال نمی برد.
۶. تأکید براین نکته که همکاری با سایر گروه‌ها ، از سر خیرخواهی‌ نیست ، بلکه کاملا ً ابزاری وبرای دستیابی به اهداف گروه می‌باشد.
۷. تعریف دقیق تمام منافعی که هرهمکاری دربردارد وتوجیه آن برای اعضای گروه.
۸. تکرارمکررمنافعی که هرهمکاری برای گروه دربردارد ویادآوری اهداف نهایی گروه بطور مداوم برای اعضا.
۹. توضیح این که چون این مشارکتها داوطلبانه وموقتی است، گروه باید حداکثر استفاده را از این همکاری، به عمل آورد.
۱۰. تشریح اینکه چون زمان هرمشارکت ممکن است به عللی کوتاه باشد، گروه باید همواره درتلاش برای جلب حمایت گروههای جدید وتوسعۀ همکاریهای قدیم باشد.
این دل بستگی، به اهداف وآرزوی تحقّق بخشیدن به آنهاست که اعضای گروه را به سوی مشارکت وهمکاری با سایرین تشویق می‌کند.این گونه پرورش اعضای گروه برای ترسیم ومحاسبۀ منافع مشترک، موجب افزایش همکاریهای بین گروهی میشود.

اما بازتاب این دیدگاه جدید برای جنبش ســـبزوگسترش این نهضت مردمی چیست؟

آیا نقطۀ مشترکی ما بین گروههای اپسوزیون وجود دارد که بتواند موجب همکاری ومشارکت آنها بشود؟ اگرمخصوصا ً دونکته ازاصول مذکور را مدّ نظر داشته باشیم، پیدا کردن وجه اشتراک، کار دشواری نیست:

نخست اینکه برای همکاری فقط یک نقطۀ مشترک کافی‌ است.

دوم آنکه هیچ پیش شرطی برای همکاری وجود ندارد.

آیا گروه اپسوزیونی هست که با موارد زیرمخالفتی داشته باشد؟!
۱. غیرقابل تحمل بودن وضع کنونی مملکت.
۲.اعلام مخالفت با رفتارمستبدانه حکومت با مردم.
۳. اذعان به عـدم مشروعیت ویا حقـانیت دولت کنونی ‌.
۴. تأمین امـنیت، آزادی، بـرابری وعـدالت برای تـمام مـردم، بدون تغیراتی اساسی امکان پذیر نیست .
۵. هرگونه تغـییربـاید با تأیید مـردم انجام گیرد.
۶. تـأیید مـردم ، تـنها با رأی مستقیم ویا غیرمستقیم آنها صورت می‌گیرد.
۷. تمام شهروندان داخل و خارج کشور، امکان مشا رکت دراین رأی گیری را داشته باشند.
۸. تعریف" شهـروند" آنقدر جامع باشد که تمام مردم را، علیرغم باور‌هایشان ، شامل گردد.
آیا تعقیب خواسته های هرگروه با همکاری سایرگروههای موافق با این اصول آسانتر میشود یا نه؟
آیا هریک ازاین موارد، میتواند آن نقطۀ مشترکی باشد که اساس همکاری را بنیاد کند؟
شکی نیست که بعضی‌ از گروهها لحنی تنـدتر، تغـییراتی بنیـادی تر و نوشـتاری برنـده تررا می پسندند. اما قراربرآن شد که برای همکاری، ازاشتراکات صحبت کنیم نه ازاختلافات.

جنبش سبز به کمک تمام گروههای دیگرمحتاج است، شاید به همان اندازه که سایرگروههای دیگربه جنبش سبز.

آنچه که همهٔ ما را به هم نزدیک ترمی‌سازد، منافع مشترکمان است :

امنیت، آزادی، برابری وعدالت برای تمام شهروندان .

آرام حسامی
نوامبر 2009

۱۳۸۸ آذر ۲۵, چهارشنبه

جنبش سبز از دید شما

همراهان ارجمند درود بر شما
در این فرصت کوتاه پس از اعلام نتایج انتخابات شاهد تحولاتی قابل توجه بوده ایم از جمله پدیده ای به نام جنبش سبز. هر چند اخبار رویدادها و تحولات مربوط به این جنبش هر لحظه پر رنگ تر می شود ولی فرصت مغتنمی است که از تفکر، اندیشه و تجربه یکدیگر بهره ببریم و ببینیم درباره این پدیده چه می دانیم و چگونه به آن می اندیشیم و از آن چه انتظاری داریم.

چند سوال پیشنهادی:

آیا این جنبش صرفا به انتخابات اخیر مربوط است یا از دید شما ریشه یا ریشه هایی دیگر در جامعه دارد؟
آیا همه افراد، گروه ها و نهادهایی که "سبز" شده اند یک چیز می خواهند یا سبز آنها متفاوت است؟
آیا آنهایی که سبز را فریاد می زنند با آنهایی که رهبری معنوی یا غیر معنوی آنرا ادعا می کنند آرمانی مشترک دارند یا تنها در اعتراض همصدا هستند؟
سبز شما چه فردایی برای ایران می خواهد و چه ایرانی برای جهان؟
و بسیاری آیا های دیگر ...

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ آذر ۱۵, یکشنبه

16 آذر امسال را چگونه گذراندید؟

تب و تاب 16 آذر امسال در خیابانها و کوچه و برزن ها و در پنجره های تو در توی اینترنت مشهود است. فرصتی است که اینک به انتظاراتتان از 16 آذر امسال بیاندیشید و فردا تجربه خود چه در دانشگاه و کوچه و خیابان و چه در اینترنت و دیدن ویدئوها و خواندن اخبار آنرا با دیگران در اینجا در میان بگذارید...
موضوعات پیشنهادی:
16 آذر امسال چه ویژگی خاصی داشت؟
تحولات و اقدامات جنبش سبز رو در این روز و از روزهای بعد از اعلام نتایج انتخابات تا امروز چگونه ارزیابی می کنید؟
برخورد دولت با این تحولات رو چگونه می بینید؟ آیا تغییری در رفتار دولت مشاهده می کنید؟
نقش اینترنت و وبلاگ ها را چگونه دید؟
یک تجربه شخصی از این روز بیان کنید؟

۱۳۸۸ آذر ۱۴, شنبه

کفش در برابر کفش



خبرنگار عراقی که دسامبر گذشته به سوی پرزیدنت بوش کفش پرت کرده بود چند روز پیش مورد حمله کفشی یک خبرنگار تبعیدی عراقی دیگر در فرانسه واقع شد. منتظر الزیدی به سه سال زندان محکوم شده بود که این حکم به یکسال تقلیل پیدا کرده بود و او ماه گذشته آزاد شد و لنگه کفش خود را پس گرفت!


چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ آذر ۱۲, پنجشنبه

آپدیت اتمی

مجله اکونومیست نوشت راههای بسیاری پیش پای ایران گذاشته شد تا بتواند ثابت کند آنچنان که می گوید نیت بدی از برنامه اتمی اش ندارد و ایران راههای بسیاری را برای "نه" گفتن پیش می گیرد. به نظر می رسد گروه پنج بعلاوه یک آخرین فرصت را به ایران داده اند که تا پایان سال جاری میلادی یعنی کمتر از یکماه دیگر نشان دهد که مایل به حل این بحران از طریق دیپلماتیک است. ایران هر بار به دامان روسیه و چین پناه برد و روسیه به دلیل محدود شدن تجارت تسلیحات متعارف و فناوری اتمی با ایران و چین به دلیل معاملات نفت و گاز با ایران با تحریمهای شدید مخالفت کردند. شاید اگر با تحریم های شدیدتر موافقت می کردند دیدگاه مذاکرات اتمی در درون نظام تغییر می کرد."

اما چه گزینه ای برای گروه 6 باقی مانده؟ اگر گزینه بدون ریسکی وجود داشت تا کنون توسط گروه 6 اعمال شده بود. به نظر می رسد هم اکنون تصمیم بر سر گزینه هایی خواهد بود که ریسک دارند اما ریسک آنها کمتر است. نشانه های گسترش رقابت اتمی در منطقه بیشتر و بیشتر به چشم می خورد، خطر جدی تر احتمال خطر اسرائیل است که هر روز از طرف ایران تهدید می شود. با وجود این شرایط به نظر می رسد تحریم های شدید تر، نه به عنوان مقدمه ای برای جنگ بلکه به عنوان ابزاری برای نشان دادن عزم جامعه بین المللی بهترین گزینه برای کنترل این بحران به شکل صلح آمیز باشد. به نظر می رسد حتی برای روسیه و چین هم تحریمهای شدید تر ضرر کمتری داشته باشد تا ایران مسلح به بمب اتمی و خاورمیانه ای بی ثبات... . در آخرین اظهار نظر خود ولادمیر پوتین گفت "روسیه اطلاعی در دست ندارد که نشان دهد ایران در حال ساخت بمب اتمی است" و وقتی از او پرسیده شد که آیا روسیه با تحریم های بین المللی شدیدتر موافقت خواهد کرد یا نه، پاسخی نداد! علی لاریجانی هم به عنوان رئیس مجلس اعلام کرد که مجلس مشغول بررسی روابط ایران با کشورهایی است که از تحریم حمایت می کنند... . خوب به نظر می رسد با وجود اینکه خیلی ها تحریم ها رو بی اثر می دونند ولی حالا با رنگ باختن تلاشهای دیپلماتیک، تصمیم بین اعمال تحریم های شدید از طرف جامعه بین المللی است و یا به درازا کشیده شدن شرایط کنونی و خاورمیانه ای ناآرام که به ضرر همه تمام می شود.

شما چی فکر می کنین؟

آیا دولت احمدی نژاد می خواهد جامعه جهانی با ایران وارد درگیری نظامی شود تا با این کار گروه ها و افراد رانده شده از نظام را به زیر پرچم دفاع مقدس بکشاند و حداقل به بحران داخلی سیاسی و حرکت های آزادی خواهانه مردم پایان دهد؟

۱۳۸۸ آذر ۸, یکشنبه

رزمایش و رد پیشنهاد 1+5

کارشناسان بین المللی می گویند رزمایش اخیر ایران بازتابی از "نگرانی" تهران از حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی آن کشور است و پیشبینی می کنند تهران با رد پیشنهاد آژانس مبنی بر غنی سازی اورانیم در خارج از خاک ایران ممکن است با تحریمهای بیشتر مواجه شود. یک روزنامه روسی در تیتر خود نوشت "بازی جنگ ایران با افول مذاکرات آغاز می شود" و یک روزنامه فرانسوی نوشت ایران با "تغییر تصمیم" بدون بستن کامل در مذاکرات، مشغول "خود نمایی" است. یک تحلیلگر در هنگ کنگ می نویسد ایران در آغاز هفته با رزمایش خود "سر و صدا" راه می اندازد در حالی که به نظر می رسد جامعه بین المللی به شکل فزاینده ای از مذاکره به سمت تحریم در حرکت است. رسانه های پاکستان و امارات از ایران خواستند در سیاست اتمی خود تجدید نظر کند چراکه در غیر اینصورت چنین قلمداد خواهد شد که ایران در حل این بحران جدی نیست. یک تحلیلگر بریتانیایی معتقد است تنشها بر سر برنامه اتمی ایران رقابت تسلیحاتی در منطقه را آغاز کرده است و مطبوعات آلمان ابراز نگرانی کرده اند که احتمال موفقیت سیاست برقراری ارتباط مجدد اوباما در قبال ایران در حال کاهش است.

در عین حال چه چیزی باعث رد پیشنهاد آژانس شده است؟ محمود احمدی نژاد و مذاکره کننده اتمی ایران سعید جلیلی با پیشنهاد آژانس موافقتی ضمنی داشتند اما به نظر می رسد حسین موسوی، مهدی کروبی و علی لاریجانی به هر دلیل با این پیشنهاد مخالفند و آیت الله خامنه ای هم طرف مخالفان احمدی نژاد را در این مورد گرفته است...

شما چی فکر می کنین؟ آیا بحران سیاست داخلی در ایران باعث عقب نشینی از پیشنهاد آژانس شده؟ آیا بحران بین المللی ایران برای چهره های سیاسی مطرح در ایران کم اهمیت تر از رقابت سیاسی داخلی است؟ از نظر شما چه اتفاقی می تواند افتاده باشد؟

۱۳۸۸ آبان ۲۴, یکشنبه

اسکناس نویسی
























در مورد اسکناس نویسی چی فکر می کنین؟
این کار نشاندهنده چیست؟
تا چه اندازه موثر است؟
استقبال مردم و واکنش حکومت به آنرا چگونه ارزیابی می کنید؟

۱۳۸۸ آبان ۱۳, چهارشنبه

13 آبان 30 سال بعد...

خوب این هم 13 آبانی دیگر...

شاید فرصت مناسبی باشه تا از تفکرات هم بهره ببریم و دمی در تحولات 13 آبان از سی سال پیش تا امروز تعمق کنیم...

به نظر شما 13 آبان امسال چه ویژگی ای داشت؟

آیا این مردم همان مردم سال گذشته و سال پیش از آن و سال های پیش از آنند؟

چه چیزی در رفتار و گفتار و تفکر مردم تغییر کرده؟

چه چیزی در رفتار و گفتار و تفکر حکومت تغییر کرده؟

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ آبان ۹, شنبه

برنامه اتمی ایران

بیشتر ناظران بین المللی پس از دریافت گزارش های پیشنهاد ایران برای تغییر در توافقنامه غنی سازی با آژانس بین المللی انرژی اتمی ابراز بدبینی کردند در حالی که برخی دیگر واکنش ایران را نشانی از پیشرفت در روابط تلقی می کنند. یک روزنامه طرفدار عرب نوشت ایران بر روی توافق "آب سرد" ریخت. این روزنامه نتیجه گیری کرد تهران قصد دارد کالای بدردنخور به غرب بفروشد. یک روزنامه روسی این امر را ارسال پیام های ضد و نقیض از طرف تهران مشاهده کرد و نوشت گمان نمی کند گروه پنج بعلاوه یک این پیشنهاد را بپذیرد. رسانه های طرفدار عرب، بریتانیا و اسپانیا عدم پذیرش صریح ایران را یک دست رد قوی به سیاست برقراری ارتباط اوباما دانستند و نوشتند به انتظار می رود موضوع تحریم های بین المللی و حمله نظامی اسرائیل بار دیگر مطرح شوند. روزنامه ها در اتریش، آلمان، فرانسه و اسپانیا به درازا کشاندن مذاکرات از طرف ایران را قماری خطرناک خواندند و تاکید کردند ایران هیچ قصدی برای متوقف کردن برنامه اتمی اش ندارد. یک کارشناس فرانسوی در عین حال بر این باور است که ایران در مسیر سازش و پذیرش گام بر می دارد و یک رسانه اسپانیایی پیش بینی کرد ایران برای عبور از بحران اتمی اش توافقنامه گروه پنج بعلاوه یک را خواهد پذیرفت.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مهر ۲۴, جمعه

یک دنیا سپاس!!!

دوستان و همراهان ارجمند!

از این همه محبت شما شرمنده ام! رشته الفت و دوستی من و شما هرگز گسستنی نیست و این ارتباط همچنان از طریق این وبلاگ برقرار خواهد بود. برخی از دوستان جویا شدند که چرا از صدای آمریکا رفتم. هرچند این تصمیم بخشی از زندگی خصوصی من است و در برنامه تفسیر خبر هم مطرح شد ولی از آنجائیکه خود رو به شما نزدیک حس می کنم و نمی خواهم سوتفاهمی پیش بیاید به همین مختصر بسنده می کنم که برای مدتی نیاز به کسب دانش بیشتر و تجربه ای دیگر داشتم و در عین حال که مدیریت محترم صدای آمریکا در این مسیر نهایت همراهی را داشت ولی برای حصول این هدف برداشتن این قدم با وجود موانع دشوار عاطفی و حرفه ای اجتناب ناپذیر بود. به قول غربی ها یک ژورنالیست همیشه ژورنالیست خواهد بود. این وبلاگ همچنان در اختیار شماست و من هم در این مسیر با شما همفکر و همراه خواهم بود. تا دیداری دیگر از واشنگتن بدرود!

۱۳۸۸ مهر ۲۳, پنجشنبه

"تا فردایی بهتر از واشنگتن، بدرود!"


همراهان ارجمند درود بر شما!

امروز روز آخریست که در صدای آمریکا با شما هستم. تجربه کاری این چند سال و همراهی شما گنجینه ایست که همیشه برای من از با ارزشترین تجارب خواهد بود. این وبلاگ همچنان در اختیار نظرات شما خواهد بود.

امیدوارم به زودی با تجربه و دانش بیشتر در خدمت شما باشم.

تا فردایی بهتر از واشنگتن، بدرود!

۱۳۸۸ مهر ۱۷, جمعه

اوباما برنده جایزه صلح نوبل

کمیته نوبل ساعاتی پیش اعلام کرد پرزیدنت باراک اوباما برای "تلاشهای فوق العاده اش برای تقویت دیپلماسی بین المللی و همکاری میان مردم،" برنده جایزه صلح نوبل در سال 2009 است.

واکنشها به این خبر متفاوت بود. نخست وزیر نروژ به تلاشهای اوباما در مسیر صلح و خلع سلاح جهانی اشاره کرد و گفت "باید دید آیا اوباما در برقراری آشتی، صلح و خلع سلاح موفق خواهد شد."

محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی که خود جایزه 2005 صلح نوبل را برده است گفت "فکر نمی کنم امروز شخص دیگری بیشتر از اوباما صلاحیت دریافت چنین افتخاری را داشته باشد. در کمتر از یک سال که زمام امور را در دست دارد، نگاه ما به خود و جهانی که در آن زندگی می کنیم را تغییر داد و امید جهانی در صلح و آرامش را دوباره زنده کرد."

در خاورمیانه مذاکره کننده ارشد صلح فلسطینیان صائب عریقات گفت این جایزه می تواند دعای خیری برای صلح در منطقه باشد و افزود "امیدواریم او قادر باشد به صلح در خاورمیانه دست یابد و اسرائیل به مرزهای 1967 برگردد و فلسطینی مستقل در مرزهای 1967 با اورشلیم بعنوان پایتخت تحقق یابد.

در همین حال جنبش اسلامی حماس که کنترل غزه را در دست دارد و مخالف صلح با اسرائیل است گفت این جایزه بی موقع بود. یکی از مقامات حماس گفت "اوباما هنوز راه درازی در پیش دارد و کارهای زیادی باید انجام شود تا شایستگی دریافت جایزه را داشته باشد."

در اندونزی مصدر مسعودی، معاون بزرگترین سازمان اسلامی اندونزی، نهضت العلما، گفت "این اقدام خوبی بود. من فکر می کنم شایستگی آن را داشت چرا که او تنها رئیس جمهور آمریکاست که با ما با صلح و صفا ارتباط برقرار کرد."

در پاکستان، لیاقت بلوچ از رهبران ارشد جماعت الاسلامی که از احزاب مذهبی محافظه کار است گفت "این یک شوخی است. چقدر برای آنها که این جایزه را دادند خجالت آور است چون او هیچ کاری برای صلح نکرده. مگر برای عراق و خاورمیانه و افغانستان چه کرد؟"

میخائیل گورباچف و وانگاری ماآتای برندگان صلح نوبل 1990 و 2004 نیز از نخستین افرادی بودند که به اوباما تبریک گفتند. گورباچف گفت "در این زمان، مردمی که قابلیت مسئولیت پذیری دارند، آنهایی که دیدگاه و تفکری دارند، تعهد و اراده سیاسی دارند باید حمایت شوند."

بنیاد نلسون ماندلا نیز از این اهدای این جایزه استقبال کرد و گفت "ما مطمئنیم که این جایزه او را به عنوان رهبر قدرتمندترین کشور جهان در تعهدش راسخ خواهد ساخت تا به پیشبرد صلح و رفع فقر ادامه دهد."

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مهر ۱۶, پنجشنبه

مروری بر چند خبر

منوچهر متکی ، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد تا زمانِ نهائی شدنِ رژیم حقوقی دریای خزر، اجازه فعالیت به کشورهای دیگر برای فعالیتهای اکتشافی و بهره برداری از منابع انرژی، در محدوده بیست درصدی این دریاچه را نخواهد داد. منوچهرمتکی، که امروز در همایش هم اندیشی مسائل دریای مازندران در رشت سخن میگفت، یادآور شد که دریای مازندران با منافع ملی و حیاتی ایران پیوند خورده است.

کمیته گزارشگرانِ حقوق بشر ایران از صدور حکم اعدام علیه محمدرضا علیزمانی، عضو انجمنِ پادشاهی ایران، به اتهام شرکت در وقایع پس از انتخابات ایران خبر داد. وی سه روز قبل از بند دویست و نه زندان اوین به شعبه پانزده دادگاه انقلاب منتقل، و حکم صادره به وی ابلاغ شد.

خبرنامه امیرکبیر می گوید سمیه جعفرقلی، فارغ التحصیلِ کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر این دانشگاه، که در هفته نخست مهر، دراتوبانِ تهران- قم هدف گلوله مأموران انتظامی قرار گرفت، درگذشت. مراسم یادبود سمیه جعفرقلی، بدون اطلاع دانشجویان در سکوت کامل برگزار شد. خبرنامه امیرکبیر می افزاید سمیه جعفرقلی بهمراه حمیدرضا، همسر، و سارا، دختر هشت ماهه خود از قم به تهران بازمی گشت که هنگام تعقیب یک خودرو توسط مأموران انتظامی اشتباهأ از ناحیه سر هدف گلوله قرارگرفت .

ژیلا بنی یعقوب روزنامه نگار و سردبیر وب سایت کانون زنان ایران ، کتبأ به دادگاه عمومی تهران احضارشد. هیچ دلیلی برای علت احضار وی از سوی دادگاه ارائه نشده است.

مأمورانِ حراست فرودگاه تهران صبح امروز از خروج فاطمه معتمد آریا و مجتبی میرتهماسب، بازیگرانِ سینما که در جنبشِ سبز فعالیت داشته اند، جلوگیری کردند و از آنها خواستند خود را به وزارت اطلاعات معرفی کنند. این دو، به همراه شمار دیگری از هنرمندانِ سینما، راهی آمریکا بودند.

هفده تن از دانشجویان دانشگاه گیلان، بعلت حضور در اعتراضات دانشجوئی پس ازانتخابات، با احضار به دایره حراست ، احکام انضباطی دریافت کردند که شاملِ دو ترم محرومیت از تحصیل، و تا سه میلیون تومان جریمه نقدی و درج سابقه در پرونده تحصیلی میشود.

نشریه دانشجوئیِ"گَلاوژ" ازانتشارات دانشگاه خواجه نصیر توقیف شد. خبرنامه امیرکبیر، اتهامات وارده به "گلاوژ" را، نشر اکاذیب، ترویجِ قومیت گرائی، و تأئیِد تلویحیِ "هلوکاست" ذکر کرده است. توقیف این نشریه دانشجوئی درحالی صورت می گیرد که محمود احمدی نژاد درسخنرانیها و مصاحبه های خود، همواره موضوعِ "کشتار یهودیان" را مسئله ای تاریخی عنوان میکند که همه باید حق داشته باشند درمورد آن گفتگو و اظهار نظر کنند.
چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مهر ۱۵, چهارشنبه

مروری بر چند خبر

وزیر امور خارجه ایران، آمریکا را به ایفای نقش در جریانِ مفقود شدنِ یک ایرانی با نام شهرام امیری در عربستان، متهم کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در روزهای اخیر گفته بود شهرام امیری، که از او به عنوان کارشناسِ ارشد اتمی ایران یاد می شود، در جریانِ حجِ عُمره در عربستانِ سعودی ناپدید شده است. آقای متکی درحاشیه جلسه امروز هیأت دولت، به خبرنگاران گفت: اسنادی از دخالت امریکا در مورد بازداشت شهرام امیری در عربستان بدست آورده ایم. وی عربستان سعودی را نیز مسئولِ گم شدنِ کارشناسِ اتمی ایران معرفی کرد و گفت مسئله را پیگیری میکنیم.

دو نماینده مجلسِ شورای اسلامی، خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس را بدلیل بکاربردنِ عنوانِ خلیج عربی بجای خلیج فارس، بشدت مورد انتقاد قرار دادند. قدرت الله علیخانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، اظهارات خالد مشعل را موضع گیریِ نسنجیده ای خواند. علاء‌الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز گفت: اشتباه خالد مشعل در به کار بردنِ عبارت خلیج عربی، به هیچ وجه پذیرفتنی نیست.

کارگران شرکت واگن پارس اَراک، در اعتراض به عدم پرداخت حقوقِ سالهای گذشته، و به دنبال نهمین تجمع در طول سالِ جاری، دست به اعتصاب غذا زدند و اعلام کردند در صورتی که پاسخی به درخواست هایشان داده نشود، مسیرهای منتهی به این کارخانه را مسدود خواهند کرد. خبرگزاری ایلنا شمار کارگران شرکت کننده در این اعتصاب را هزار و هفتصد نفر ذکر کرده است.

رحیم محمدی بدون اطلاع به وکیل و خانواده اش، صبح دیروز در تبریز اعدام شد. به گفته محمد مصطفایی، وکیل رحیم محمدی، قرار است به زودی کبری بابایی، همسر رحیم بابایی نیز سنگسار شود. اتهام هردو ، زنای محصنه اعلام شده است.

اعتصاب غذای هواداران مجاهدینِ خلق در مقابلِ کاخ سفیِد واشینگتن، پس از هفتاد و یک روز، پایان یافت. این اعتصاب غذا که با اقدامی مشابه در برخی پایتختهای اروپایی همراهی شده بود، در پیِ حمله نیروهای عراقی به اردوگاه اشرف در عراق آغاز شد و با آزادی سی و شش تن از ساکنان آن اردوگاه از زندانهای عراق و بازگشتنشان به اردوگاه اشرف، پایان یافت.
چس فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مهر ۱۴, سه‌شنبه

مروری بر چند خبر


سه روزنامه ی‌ فرهنگ آشتی آرمانِِ روابط عمومی و تحلیل روز به حکم هیات نظارت بر مطبوعات وزارت ارشاد توقیف شدند. مدیر مسئول روزنامه ی فرهنگ آشتی محمد مهدی امامی ناصری یکی از نزدیکان و مشاوران محسنِ رضایی است. این روزنامه دور جدید انتشار خود را از سه ماه پیش آغاز کرده بود. وب‌سایت پارلمان‌نیوز هم با تائید خبر توقیف این روزنامه نوشته که فرهنگ آشتی از رسانه‌های نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است. خبرگزاری مهر هم از توقیف روزنامه ی تحلیل روز چاپ شیراز خبر داده است در همین حال گزارش می رسد محسنِ رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دهم در ایران امتیاز روزنامه ی ملت ما را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گرفته است و قرار است آن را منتشر ‌کند....
در خبری دیگر
سه نماینده ی مجلس از معاون رییسِ جمهوری به دلیل جعل مدرک تحصیلی شکایت کردند. به گفته ی حسين اسلامی نايب رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی شکايت الياس نادران احمد توکلی وعليرضا زاکانی از محمدرضا رحيمی معاون اول محمود احمدی نژاد امروز در اين کميسيون بررسی می شود تا در مورد احضار او برای توضيحات تصميم بگيرند. اين سه نماينده ی جناح اصولگرای مجلس محمد رضا رحيمی را به جعل مدرک استفاده از امکانات دولتی و دريافت حقوق با ارايه ی مدارک تقلبی متهم کرده اند....
در رویدادی دیگر
خانواده ی محمد ملکی رئيسِ سابق دانشگاه تهران و از فعالان ملی - مذهبی به شدت نگرانِ وضعيت او در زندانند. به گفته ی خانواده ی آقای ملکی آنها دوشنبه صبح با موافقت کتبی بازپرس پرونده برای ملاقات او به زندان اوين رفتند اما به آنها گفته شد که آقای ملکی ممنوع الملاقات است. محمد ملکی از ۴۵ روز پيش بازداشت شده و به گفته ی خانواده اش همچنان در سلول انفرادی است.
و
معاونت سیاسی استانداری تهران طی نامه‌ای به اعضای شورای شهر تهران خواستار توقف دیدار آنها با خانواده‌های آسیب دیدگان و بازداشت‌شدگانِ حوادث پس از انتخابات و زندانیانِ آزاد شده شده است. بنا به گزارش پارلمان نیوز یکی از نمایندگانِ مجلس در خصوصِ این نامه و اقدام معاونِ سیاسی استانداریِ تهران گفته است: آقایان معتقد هستند این ملاقات‌ها و رسیدگی به وضعیت بازداشت‌شدگان در جامعه ایجاد تشویش می‌کند به همین دلیل مخالف این ملاقات‌ها هستند..
چی فکر می کنین؟

خارج از دستور - لینک بحث آزاد

همراهان ارجمند! اینهم لینک خارج از دستور ماه اکتبر

سپتامبر 89 نظر مطرح شد که بسیاری هنوز جای تفکر و تبادل نظر دارد. از مشارکت شما ممنونم که به این وبلاگ رونق داده.

۱۳۸۸ مهر ۸, چهارشنبه

5 + 1 + ایران = ؟

ایران: بر سر "حقوق هسته ای" مذاکره نمی کنیم ولی تاسیسات "مخفی"غنی سازی داریم موشک هم آزمایش می کنیم

آمریکا: ایران باید شفاف سازی کند وگر نه با انزوای بیشتر مواجه می شود

بریتانیا: ایران با روزی تاریخی مواجه است و به ایران می گویم به جامعه بین المللی بپیوندد یا منزوی شود

فرانسه: ایران از سال 2005 پنج قطعنامه شورای امنیت را زیر پا گذاشته

روسیه: تاسیسات جدید یک خبر غالگیرانه بد برای طرفین درگیر بود

چین: فعلا تو فکر بیزنسه...!

آلمان: ایران در همکاری و انجام مسئولیت های بین المللی اش بسیار کوتاهی می کند

چی فکر می کنین؟

5 + 1 + ایران = ؟

شما چی فکر می کنید؟

5 + 1 + ایران = ؟

۱۳۸۸ مهر ۱, چهارشنبه

در مورد سخنان اوباما چی فکر می کنین؟

باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، خواهان «یک عصر جدید تعامل» در میان ملت ها شده است، و می گوید ایالات متحده به تنهایی نمی تواند مشکلات جهانی را حل کند.
رهبر آمریکا این موضوع را روز چهارشنبه در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در شهر نیویورک عنوان کرد و گفت از ماه ژانویه که او به ریاست جمهوری انتخاب شد، دولتش به مسایل بسیاری پرداخته است که موجب شد رهبران جهان آمریکا را به دلیل تکروی در دوره دولت قبلی ملامت کنند.
آقای اوباما به اقداماتی از جمله ممنوع ساختن شکنجه، کمک به توسعه افغانستان و پاکستان، پایان دادن به جنگ درعراق، کار با روسیه برای کاهش تسلیحات اتمی، و تعهد به کاهش عمیق انتشار گازهایی که به محیط زیست آسیب می رساند، اشاره کرد.
پرزیدنت اوباما گفت اینک زمان آن است که تمام ملت ها مسئولیت های خود را برای پرداختن به مشکلات جهانی برعهده گیرند و افزود: چالش های جهانی چنان عظیم است که ملت ها دیگر نمی توانند اجازه دهند اختلاف هایشان آنها را از کار با یکدیگر باز دارد.
پرزیدنت اوباما عهد کرد که ایالات متحده به «اقدامات شجاعانه» برای عدالت و کامیابی در داخل و خارج ادامه خواهد داد.او گفت برای برقراری صلحی پایدار بین اسراییل، فلسطینیان و جهان عرب کار خواهد کرد، همچنین قول داد برای صلح در سودان، هایتی، کنگو و تیمور شرقی تلاش کند.آقای اوباما گفت ایالات متحده به وارد آوردن فشار بر القاعده و تندروها ادامه خواهد داد. او همچنین از جامعه بین المللی خواست ایران و کره شمالی را مسئول پیامدهای خودداری از انجام تعهدات اتمی خود بداند. آقای اوباما گفت:
"اقدامات دولتهای کره شمالی و ایران تا به امروز تهدیدی برای کشاندن ما به این سراشیبی خطرناک است. ما به حقوق آنان به عنوان اعضای جامعه ملل احترام می گذاریم.
من به دیپلماسی که مسیری است برای کامیابی بیشتر و همینطور ایجاد صلح و امنیت برای این دو کشور پایبند هستم در صورتی که آنان نیز به وظایف خود پایبند باشند. ولی اگر دولتهای ایران و کره شمالی موازین بین المللی را زیر پا گذارند؛ اگر برنامه های خود برای دستیابی به سلاح اتمی را بر برقراری ثبات و امنیت در منطقه و موقعیت مردم خود ترجیح دهند، اگر به خطر فزاینده ایجاد رقابت هسته ای در آسیای شرقی و خاورمیانه بی توجه باشند؛ باید حساب پس دهند.
جهانیان باید در نشان دادن اهمیت قوانین و تعهدات بین المللی متحد شوند. ما باید بر ایجاد آینده ای عاری از ترس پافشاری کنیم. "

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۳۱, سه‌شنبه

مروری بر چند خبر

خبرگزاری فارس میگوید امروز در مراسم هفته ی دفاع مقدس در تهران/ موشک بالستیک سجیل با برد نزدیک به دو هزار کیلومتر که پس از موشک های شهاب 3 و قَدر سومین موشک دوربرد ایران است برای نخستین بار به نمایش گذاشته شد. خبرگزاریِ فرانسه درگزارشی از ایران مینویسد یک هواپیمای نظامی ایران موسوم به صاعقه ساخت ایران امروز در جریان مراسم بیست ونهمین سالگرد رژه ی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی درروستای ولی آباد واقع در منطقه ی قرچک ورامین در جنوب تهران سقوط کرد. اما روابط عمومی نیروی هوائی ارتش جمهوری اسلامی ساعاتی بعد در اطلاعیه ای اعلام کرد هواپیما ازنوع آموزشی بوده و ارتباط با رژه ی هوائی نداشته است.همزمان مراسم رژه ی نیروهای مسلح جمهوریِ اسلامی ایران تحت عنوانِ " نمایشِ اقتدار ایران" دربندرعباس به اجرا درآمد.
درگزارشی دیگر
خبرگزاری مهر به نقل ازسرتیپ رضا رادان جانشین فرمانده ی نیرویِ انتظامی جمهوریِ اسلامی ایران از استقرار نیروهای پلیس همزمان با بازگشائی مدارس و آغاز سال تحصیلی در اطراف این نهادهای آموزشیِ کشور خبر می دهد و از قول او می افزاید در این رابطه برنامه ریزی شده است.
در رویدادی دیگر
علی کریمی فیروز جائی عضو کمیسیونِ آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درجشن سپاس 88 آموزشیار استخدامی وزارت آموزش و پرورش در ساری اعلام کرد در دو تا سه سال آینده 300 هزار فرهنگی کشور بازنشسته میشوند.
در خبری دیگر
فعالین حقوقِ بشر و دموکراسی در ایران میگویند در ادامه ی دستگیری ها جواد لاری از بازاریان تهران بازداشت و به بند 209 زندان اوین منتقل شده است .علاوه بر بازرسی ازمحل کار خانه ی وی نیز مورد تفتیش واقع شد و مقادیر زیادی وسایل شخصی و کسب و کار وی توسط مأموران ضبط و یا تخریب گردیده است از سرنوشت جواد لاری تا کنون اطلاعی دردست نیست.فعالینِِ حقوقِ بشر و دموکراسی در ایران میافزایند تهدیدات و دستگیری های اخیر باعث خشم و انزجار اکثریت بازاریان تهران شده است

گزارشگران بدون مرز نیز درگزارشی دیگرمیگویند زندان و سانسورعلیه خبرنگاران رسانه های بین المللی در ایران ادامه دارد. این نهاد به 3 ماه بازداشت مازیار بهاری گزارشگر هفته نامه ی نیوزویک و دومین ماه بازداشت فریبا پژوه روزنامه نگار و خبرنگار رادیو بین الملل فرانسه اشاره میکند و میافزاید بسیاری از نویسندگان و خبرنگاران مطبوعات اصلاح طلب همچنان درزندان بسر میبرند و صالح نیک بخت وکیل مازیار بهاری هنوز نتوانسته است با موکلش ملاقات کند.
در رویدادی دیگر
رئیسِ سازمان شیلات ایران در گفتگو با نشریه ی سرمایه میگوید با رأی مخالف روسیه دراجلاس اخیر منابع زنده ی دریای خزر صدور خاویار ایران درسال 2009 با هدف احیاء و باز سازی ذخایر ماهیان خاویاری متوقف شد. علی نقی سرپناه میافزاید: ترکمنستان قزاقستان و آذربایجان با صدور خاویار ایران موافق بودند ولی رأیِ مخالف روسیه صدور آن را متوقف ساخت که 4.5 تن محصولات استحصال شده روی دست تولید کنندگان باقی خواهد ماند.....
و دفتر محمد خاتمی طی اطلاعیه ای با تکذیب گزارش خبرگزاری ایرنا درمورد ملاقات وی با جورج سوروس آنرا فاقد صحت خوانده و مینویسد از بد اخلاقی در جامعه و نظامی که باید مهمترین شاخصه ی آن راستی و اخلاق باشد/ به خدا پناه میبریم!.....
چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۲۷, جمعه

دو بازداشتی از تجاوز جنسی در زندان می گویند

موضوع تجاوز جنسی در زندانهای ایران پس از انقلاب اسلامی موضوعی است که بارها توسط گروه ها و احزاب مختلف سیاسی و مردم عادی مطرح شده اما مقامات جمهوری اسلامی یا آن را رد کرده اند و یا بدون اشاره از آن گذشته اند. حوادث اخیر و پیامدهای پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری باعث شد که برای نخستین بار یکی از مقامات جمهوری اسلامی موضوع تجاوز جنسی در زندانهای ایران را به شکل آشکاری مطرح کند. مهدی کروبی که دو دوره ریاست مجلس را به عهده داشته و از مشاوران ایت آلله خمینی رهبر انقلاب اسلامی بوده شواهد تجاوز جنسی در زندانها و بازداشتگاههای ایران را علنا ارائه کرده است و شهود را به مجلس شورای اسلامی معرفی نموده. در بسیاری از وبسایت ها شرح حوادث زندان و نوع رفتار با بازداشت شدگان مطرح شده است. هفته گذشته علی جوانمردی از صدای آمریکا با دو تن از این افراد مصاحبه کرد و شما گزیده هایی از آنرا در برنامه های صدای آمریکا دیدید. مریم صبری بیست و یک ساله و ابراهیم شریفی، از شاهدان مهدی کروبی برای اثبات تجاوز جنسی در زندان، تجربه بازداشت خود را چنین روایت کردند:

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۲۴, سه‌شنبه

ایران موافقت کرد 9 مهر ماه با 5+1 مذاکره کند

واشنگتن پست در شماره امروز به سخنان مقامات اتحادیه اروپا اشاره کرد که روز دوشنبه در وین اعلام کردند ایران "موافقت کرد تا در دور جدیدی از مذاکرات با گروه پنج بعلاوه یک در نهم مهرماه شرکت کند." با وجودیکه در روزهای اخیر ایران از عدم تغییر در مورد برنامه اتمی اش می گوید اما مقامات آمریکا و اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرده اند که دور جدید مذاکرات می تواند نهایتا برنامه اتمی ایران نیز در بر گیرد. وزیر انرژی استیون چو این مذاکرات را "قدم مهم نخستین" خواند و تایید کرد "آمریکا نماینده ای به این نشست خواهد فرستاد." ایان کلی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت این شخص ویلیام برنز معاون امور سیاسی وزارت خارجه خواهد بود.

در کاخ سفید رابرت گیبز گفت مسئله غنی سازی "بخشی از مذاکرات خواهد بود" همراه با برنامه "مخفیانه تسلیحات اتمی ایران." در همین حال ایران با لحن شدیدی آمریکا را متهم کرد که در خلیج فارس ایجاد رعب و وحشت می کند و به آمریکا و اسرائیل هشدار داد آماده است در برابر هر گونه حمله به تاسیسات اتمی از خود دفاع کند.

وال استریت ژورنال گزارش داد توافق حضور ایران در مذاکرا ت از طریق تماس تلفنی میان سعید جلیلی و خاویه سولانا صورت گرفته و سخنگوی سولانا گفت هنوز تصمیمی گرفته نشده که این مذاکرات کجا صورت خواهد گرفت.

اسوشیتد پرس در تحلیلی نوشت "ناگهان درها بر پرزیدنت اوباما باز شد تا استراتژی دیپلماتیک خود را به آزمایش بگذارد و تعهد دوران رقابتهای انتخاباتی خود مبنی بر مذاکره مستقیم با کره شمالی و ایران را عملی کند." در عین حال دولت اوباما "سعی دارد انتظارات کمی از این مذاکرات داشته باشد و می گوید این تصور واهی را ندارد که کره شمالی و ایران ناگهان لحن خود را تغییر دهند و برنامه های اتمی خود را کنار بگذارند" اما "دولت اوباما مصر است که دیپلماسی تنها امید واقعی برای جلوگیری از یک رقابت تسلیحاتی در هر دو منطقه است." برخی کارشناسان بر این باورند که شرایط تغییر عمده ای کرده اند و ایران به دلیل درگیری های سیاسی داخلی موافقت کرده تا مذاکره کند.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۱۸, چهارشنبه

زمزمه های نگرانی های جدی در مورد برنامه اتمی ایران

امروز آسوشیتد پرس از وین گزارش داد که روز چهارشنبه آمریکا هشدار داد ایران به داشتن توانایی لازم برای ساخت بمب اتم نزدیک می شود و بار دیگر در کنار قدرتهای اروپایی از تهران خواست تا "صفحه جدیدی" باز کند و برای اثبات صلح آمیز بودن برنامه اتمی وارد مذاکره شود.

گلین دیویس، سفیر آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت آخرین گزارش آژانس نشان می دهد در صورتی که تصمیم برای ساخت بمب گرفته شود، تهران اورانیوم غنی شده برای تولید یک بمب اتمی در اختیار دارد و یا به دستیابی به آن بسیار نزدیک است.

اوباما به ایران تا پایان ماه جاری میلادی مهلت داده و در صورت عدم بازگشت ایران به میز مذاکره تحریم های شدید تری علیه ایران مورد بررسی قرار خواهد گرفت. از طرف دیگر سه قدرت اروپایی اعلام کردند تداوم عدم همکاری و شفافیت ایران "غیر قابل قبول" است و رفتار جاری تهران به شک و تردیدها در مورد برنامه اتمی دامن می زند.

البرادعی نیز روز دوشنبه از ایران خواسته بود برای برون رفت از "بن بست" همکاری ها ایران باید "به شکلی جدی به میز مذاکره برگردد" البرادعی افزود پیشنهاد آمریکا پیشنهادی است که قابل رد کردن نیست چرا که هیچ پیش شرطی ندارد. در همیم حال بسته پیشنهادی ایران به شش قدرت درگیر برنامه اتمی ایران ارائه شد که به گفته احمدی نژاد تهران در مورد "چالش های جهانی" مایل به گفتگو با این قدرتهاست و نه برنامه اتمی

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۱۷, سه‌شنبه

مروری بر چند خبر

رئیس جمهوری اسلامی ایران پس ازمعرفی وزاری جدید آموزش و پرورشِ و نیرو به مجلس ساعاتی بعد معرفی آنان را پس گرفت. وی درنامه اش به مجلس دلیل پس گرفتنِ معرفی دو وزیر را ایام قدر واین امر را به بعد ازاین مسائل موکول ساخت . اما منابع خبری دراین رابطه میگویند احمدی نژاد دلیل مشخصی برای پس گرفتنِ معرفی وزیران پیشنهادی اعلام نکرده و برخی آن را با سخنانِ آیت الله خامنه ای در دیدار با اعضای دولت مرتبط میدانند که در آن بر مغتنم شمردنِ توصیه های علما و مراجع تأکید کرده بود. بعلاوه معرفی وزرای زن با مخالفت هایی روبرو شد و دیدارهائی نیز درهمین زمینه بین مراجع قم صورت گرفت

درپی انتقادات جبهه ی مشارکت اسلامی مجمع روحانیون مبارز و سایر تشکل های سیاسی اصلاح طلب علیه سخنان اخیر سردار سرلشگر محمد علیِ جعفری فرمانده سپاه پاسداران و حسین هاشمیان نماینده رفسنجان درمجلسِ اسلامی که خواهان تعقیب وی ازسوی دادستانی نیروهای مسلح شد واکنشهائی نشان داده اند

روزنامه ی ابتکار مینویسد جامعه ی روحانیت مبارز بالاخره سه ماه پس از انتخابات اولین بیانیه خود را منتشر ساخت. این تشکلِ سیاسی و روحانی در زمانِ انتخابات نتوانست برای حمایت از یکی از کاندیداهای موجود در عرصه ی انتخابات به جمع بندی برسد و تصمیمی انتخاباتی بگیرد. ابتکار می افزاید تحلیل گران اختلافات سیاسی درون این تشکلِ روحانی اصولگرا را دلیلِ این امر می دانند . گرچه دبیر کل این تشکل و برخی اعضای بلندپایه آن از حامیان احمدی نژاد بودند اما نتوانستند سایر اعضا را برای حمایت رسمی از وی متقاعد کنند. ابتکار می افزاید در گرماگرم انتخابات که همه گروهها و احزاب سیاسی ریز و درشت هرروز با انتشار بیانیه های مختلف درحمایت از نامزد مورد حمایت خود بر گرمای انتخابات می افزودند جامعه روحانیت سیاسی و با سابقه عملا درسکوت فرو رفته بود و هر یک ازاعضا که به اظهار نظر می پرداختند تأکید داشتند فقط ازجانب خود سخن میگویند

آیت الله یوسف صانعی دردیدار با برخی دانشجویان گفته است درباره حقوقِ مردم نباید سکوت کرد وظیفه ماست که دنبال حقوقِ مردم باشیم ونگذاریم حقشان ضایع شود. آیت الله صانعی با انتقاد شدید نسبت به اتهامات وارده ازسویِ مسئولان جمهوریِ اسلامی علیه بازداشت شدگانِ حوادث بعد ازانتخابات می گوید تهمت و دروغ بستن به شخصیت های انقلابی نظام است که بوی تعفنش سراسر عالم را می گیرد.

رئیس پلیس مرزبانی نیروی انتظامی از توافقِ بازپس فرستادنِِ اجساد 14 سرباز گروگانِ ایرانی که از سالِ گذشته توسط گروه جندالله کشته شدند خبرداد. به گزارشِ ایرنا سرتیپ دوم پاسدار قاسم رضائی در دیدار با سفیر پاکستان برای بازپس فرستادنِ اجساد کشته شدگان به توافق رسید

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۱۱, چهارشنبه

خارج از دستور - لینک بحث آزاد

همراهان ارجمند! اینهم لینک ماه سپتامبر

ماه گذشته 53 نظر جالب و قابل توجه در وبلاگ از شما درج شد که بسیاری هنوز جای بحث و تبادل نظر دارد.

این شما و این خارج از دستور ماه سپتامبر

۱۳۸۸ شهریور ۱۰, سه‌شنبه

مروری بر چند خبر ایران

سخنگوی کاخ سفید می گوید آمریکا هنوز پیشنهاد مشخصی را از ایران درباره مذاکرات هسته ای دریافت نکرده است.رابرت گیبز، روز سه شنبه گفت در عین حال آمریکا و متحدانش امیدوار هستند ایران پیشنهاد ارائه شده در ماه آوریل برای از سرگیری گفتگوهای هسته ای را بپذیرد. اظهارات سخنگوی کاخ سفید در شرایطی بیان می شود که روز سه شنبه رسانه ها به نقل از رییس شورای عالی امنیت ملی ایران اعلام کردند جمهوری اسلامی آماده ارایه یک بسته جدید پیشنهادی به قدرت های جهانی است. بر اساس گزارش ها سعید جلیلی گفته است بسته پیشنهادی جدید ایران می تواند مبنای مذاکرات با کشورهای پنج بعلاوه یک قرار گیرد. گروه پنج بعلاوه یک متشکل از آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان پیشنهاد کرده است که در ازای توقف برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران، مشوق های اقتصادی را به جمهوری اسلامی ارائه کند. واشنگتن تا برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر، ماه جاری میلادی، به ایران فرصت داده است پیشنهاد مذاکره با این گروه را بپذیرد. شش کشور قدرتمند جهان این هفته در فرانکفورت آلمان ملاقات می کنند تا درباره اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران در صورت رد پیشنهاد غرب، مذاکره کنند. تا کنون شورای امنیت سازمان ملل سه قطعنامه تحریمی علیه ایران را صادر کرده است. کشورهای غربی ظن آن دارند که ایران در پوشش برنامه هسته ای اش به دنبال ساخت سلاح های کشتار جمعی باشد اما ایران می گوید برنامه اتمی اش اهداف صلح آمیز را دنبال می کند.

على اكبر جوانفكر، مشاور مطبوعاتى رییس جمهوری اسلامی به خبرگزارى رويترز گفت سفر محمود احمدی نژاد به نيويورك همچنان در دستور كار وى قرار دارد و مقام هاى ايرانى در حال آمده سازى مقدمات آن هستند. وى افزود تاريخ عزيمت، مدت اقامت آقای احمدى نژاد و همچنين روز سخنرانى وى بستگى به هماهنگى ميان تهران و سازمان ملل متحد دارد. نشست مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر برگزار خواهد شد. در صورتی که احمدی نژاد در این نشست شرکت کند، این پنجمین بار خواهد بود که وی به نیویورک می رود. برخی گروه های ایرانی اعلام کرده اند در صورت حضور احمدی نژاد در نیویورک، در اعتراض به وقایع مربوط به انتخابات اخیر ریاست جمهوری دست به تظاهرات گسترده ای خواهند زد

مجلس شورای اسلامی ایران، روز سه شنبه، برای سومین روز متوالی به بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی محمود احمدی نژاد برای دولت دهم پرداخت. در این جلسه، هیچ یک از نمایندگان در مخالفت با وزرای دفاع، کشاورزی و دادگستری سخنرانی نکردند. یکی از نمایندگانی که اعلام کرده بود در مخالفت با احمد وحیدی، وزیر پیشنهادی دفاع سخنرانی خواهد کرد، اعلام کرد مخالفت خود را با وحیدی، به دلیل آن چه او آن را دخالت های رژیم صهیونیستی نامید، پس می گیرد. وب سایت پلیس بین الملل نام آقای وحیدی را در کنار نام شماری از مقامات ایرانی مطرح کرده که به دلیل نقش داشتن در انفجار مرکز یهودیان در آرژانتین، تحت تعقیب هستند.در جریان بمبگذاری در مرکز همیاری یهودیان در سال 1994 ، 85 نفر کشته و بیش از 200 تن مجروح شدند

در حالی که دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب وزارت کشور اعلام کرده است برخی عملکردها و بیانیه ها و مواضع جبهه مشارکت ایران اسلامی مغایر با قانون است، روز سه شنبه جبهه مشارکت با انتشار بیانیه ای اعلام کرد چنین اخطاری زمزمه ای برای حذف رقیبان سیاسی است. آذر منصوری، معاون سیاسی دبیر کل جبهه مشارکت، در نامه ای از آنچه کلی گویی این کمیسیون در مورد این جبهه خوانده شده انتقاد کرده است.جبهه مشارکت در این نامه از وزارت کشور خواسته است مستندات خود را درباره ادعاهایی که کرده ارائه کند.دو هفته پیش کمیسیون ماده ده احزاب وزارت کشور به دو تشکل اصلاح طلب جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در مورد مواضع و بیانیه هایشان به شدت اخطار داده بود.
نایب رئیس شورای شهر تهران روز سه شنبه گفت دفن اجساد فاقد هویت در بهشت زهرا با حکم دادستانی و برگه پزشکی قانونی صورت می گیرد. به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن بیادی، در جلسه شورای شهر گفت دفن این افراد یک مسئله عمومی و طبیعی است که هر ماه به طور متناوب انجام می شود. وب سایت نوروز، چندی پیش در گزارشی از دفن مخفیانه 44 جسد فاقد هویت در بهشت زهرا خبر داده بود.ظن آن می رفت که این اجساد مربوط به معترضانی باشد که در جریان ناآرامی های پس از انتخابات کشته شده اند

مهدی کروبی، دبیر کل حزب اعتماد ملی و نامزد معترض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، از ناپدید شدن یکی از شاهدان تجاوز جنسی در بازداشتگاه‌ها خبر داد. این شاهد در زمان بازداشت بنابر گفته خود مورد تجاوز قرار گرفته بود، و به گفته آقای کروبی پس از دیداری که با نمایندگان قوه قضائیه داشته، ناپدید شده است. آقای کروبی در نامه‌ای که دیروز سه‌شنبه در وب‌سایت سحام‌نیوز منتشر کرده، مسئولیت هرگونه اتفاق ناگواری را که برای این فرد یا خانواده‌اش روی دهد / متوجه سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران، دانسته است .در این نامه آمده است که رفتار نمایندگان قوه قضائیه با شاهد ناپدید شده به حدی زشت و زننده بوده که اکنون مدتی است ناپدید شده و خبری از وی نیست

علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران از نیرو‌های اطلاعات و سپاه که به گفته او با رفتار‌های انسانی و اسلامی خود توانستند در مدت کوتاهی سعید حجاریان را وادار به اعتراف درباره عقاید نادرست خود کنند، تشکر کرد. سعید حجاریان که در جریان حوادث پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری دستگیر و در بازداشت به سر می‌‌برد، چندی پیش در جلسه محاکمه خود، تدریس علوم انحرافی در دانشگاه‌ها، دسترسی دانشگاهیان به کتب و منابع علمی متنوع و استخدام اساتید تحصیل‌کرده به خصوص تحصیل‌کردگان در دانشگاه‌های خارج را عامل رواج دیدگاه‌هایی اعلام کرد که با شرایط ایران سازگاری ندارد. آیت‌الله علی خامنه‌ای هم یکشنبه شب در دیدار با گروهی از اساتید دانشگاه با ابراز نگرانی از تحصیل بیش از دو میلیون نفر در رشته‌های علوم انسانی در دانشگاه‌ها گفته بود که آموزش این علوم منجر به ترویج شکاکیت و تردید در مبانى دینى و اعتقادى می‌شود

مينا علیزاده، عضو تيم ملی قایقرانی ايران که در رقابت های جهانی پراگ شرکت کرده بود، از محل اقامت خود در کشور چک برای کسب پناهندگی به آلمان گريخته است. به گزارش خبرگزاری های ایران، اين ورزشکار ملی پوش روز سه شنبه به همراه ديگر اعضای تيم مردان و زنان ايران به تهران بازنگشته و سرمربی او اعلام کرده است خانم علیزاده برای کسب پناهندگی به آلمان رفته است.به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ايسنا، قايقران زن ايرانی در روز آخر اقامت با هماهنگی نايب رييس فدراسيون و سرپرست تيم اعزامی، برای استراحت در هتل مانده بود. اما مسوولان به هنگام بازگشت، او را در اتاقش نيافتند و سرانجام مشخص شد که این ورزشکار به آلمان گریخته است.حسن تيمورتاش، دبير فدراسيون قايقرانی نيز به خبرگزاری دانشجويان ايران گفت تلاش برای بازگرداندن هر چه سريعتر مینا علیزاده آغاز شده است، اما مقامات به درستی نمی دانند او در آلمان است و يا جمهوری چک.
چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ شهریور ۳, سه‌شنبه

مصاحبه صدای آمریکا در ایلنا!


خوب همین یکی رو کم داشتیم که تو این اوضاع خبرگزاری کار ایران بدون ذکر منبع از مصاحبه اختصاصی علی عمادی از صدای آمریکا با حامد حدادی کپی کنه. خوب شاید دوستان ایلنا گزارش را جالب دانستند ولی از ذکر نام صدای آمریکا در محذور بودند! و یا اینکه به سلامتی خبر رو دو دره کردن و اصول خبرنگاری رو هم فراموش.


این خبر پس از ایلنا در سیاست روز، جهان ورزش و حتی خبرنامه گویا ظاهر شد! باز بگین کسی VOA تماشا نمی کنه!

اصل گزارش در سایت صدای آمریکا روی شنبه سی و یکم مرداد، بیست و دوم اوت کلیک کنید.
چی فکر می کنین؟

مستند ایمنی نیروگاه های اتمی

همراهان و دوستان ارجمند!
چندی از پخش مستند صدای آمریکا در مورد ایمنی نیروگاههای اتمی می گذرد و موج استقبال شما و درخواستتان برای دسترسی به این مستند ما را بر آن داشت که صفحه ای را در وبسایت به ان اختصاص دهیم و لینک ویدئوی آنرا نیز در اختیارتان بگذاریم. ببینید و نظر دهید.

لینک صفحه ویژه
لینک ویدئو

۱۳۸۸ مرداد ۳۰, جمعه

پیام تبریک اوباما به مناسبت ماه رمضان

لینک ویدئو به زبان انگلیسی
لینک متن پی دی اف به فارسی

چی فکر می کنین؟

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

رسانه های بین المللی به مشارکت موفق مردم افغانستان علیرغم تهدیدهای طالبان توجه کردند. در عین حال برخی بر این باورند که حضورمردم چندان پر رنگ نبود. برخی رسانه ها هشدار داده اند که طالبان همچنان برای رئیس جمهوری جدید بعنوان یک چالش باقی خواهد ماند. روزنامه های لهستان، فرانسه و کانادا معتقدند طالبان نتوانست رای دهندگان را بترساند و بسیاری از آنان رای هم دادند. روزنامه ای در قطر انتخابات را نوید بخش آینده ای بهتر خواند. رسانه ها در نیوزیلند و آلمان از انگیزه قوی برای رای دادن در میان افغانها گزارش دادند. برخی رسانه ها در هند، چین و لهستان خشونت فزاینده طالبان را علاوهبر چالش رئیس جمهوری جدید افغانستان چالشی برای آمریکا می دانند. روزنامه ای در اسپانیا بر این باور است که افغانستان همچنان درگیر جنگ است.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مرداد ۲۹, پنجشنبه

وزیر هلوم!!!

بدون شرح!
لطفا نظر خود را در مورد اظهارات رئیس جمهوری در مورد آنچه او هلو و خوردنی نامید در یک جمله شرح دهید.

منظور ایشان البته وزیر علوم بود نه وزیر هلوم!!! قسمت خوردن هم بدون شک نکته انحرافی است ولی نمی دانم چرا این حرفها موقعی پخش شد که اسلاید وزیر پیشنهادی جدید خانم دستجردی روی صفحه تلویزیون بود. شاید منظور این بود که وزارت علوم به وزارت هلوم تغییر نام پیدا خواهد کرد!!!

ای بابا!

تجدید نظر روسیه برای فروش موشک به ایران

رسانه های خبری از جمله نیویورک تایمز از مسکو گزارش دادند که رئیس جمهوری اسرائیل، شیمون پرز، گفته است رئیس جمهوری روسیه دیمتری مدودف "قول داده در مورد برنامه فروش موشکهای پیشرفته زمین به هوا به ایران تجدید نظر کند، قراردادی که واشنگتن نیز خواستار توقف آن است." پرز که پس از ملاقاتش با مدودف با خبرنگاران گفتگو می کرد گفت مدودف "قول داده فروش موشکهای اس 300 را به لحاظ تعادل شکننده خاور میانه، و تقویت نیت های سلطه جویانه ایران، مورد تجدید نظر قرار دهد." پرز همچنین گفت "دادن امتیاز موشک به ایران می تواند بر برنامه سپر دفاع موشکی آمریکا در اروپای شرقی تاثیر گذارد. موضوعی که روسیه با آن مخالفت دارد." در عین حال "یک مقام روسی که نخواست نامش فاش شود گفت قرارداد روسیه و ایران در این نشست مطرح نشد."


آیا روسیه با فروش این موشک تعادل "شکننده" منطقه را بر هم می زند؟
آیا فروش این موشکها می تواند به ایران توان دفاعی لازم در برابر حمله احتمالی نظامی را بدهد؟
آیا روسیه از کارت موشک در بازی سپر دفاع موشکی با آمریکا استفاده می کند؟

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مرداد ۲۱, چهارشنبه

"آرامش قبل از توفان" در خاورمیانه

نیویورک تایمز گزارش داده "اسرائیل در این تابستان آرام است و ممکن است این تصور بوجود اید که مردم و رهبران اسرائیل پس از یک دهه خشونت و نا آرامی فرصت تنفسی پیدا کرده اند اما این از واقعیت به دور است." به نقل از نیویورک تایمز "اسرائیل در تمام جبهه ها نگران این امر است که این آرامش می تواند آرامش قبل از توفان باشد." برای نمونه، بنیامین نتانیاهو در این هفته هشدار داد که "اگر چنانکه انتظار می رود حزب الله به دولت در حال شکلگیری لبنان بپیوندد دولت بیروت مسئول هر حمله ای به اسرائیل از طرف لبنان خواهد بود." پس از این هشدار بود که شاهد انفجاری در مخفیگاه حزب الله در جنوب لینان در میانه ماه ژوئیه بودیم که به گفته اسرائیل یک گروه در حال شکلگیری ستیزه جو هدف این انفجار بود. و مقامات اسرائیل می گویند "گزارشهای معتبری وجود دارد که حزب الله کوشید تا سفیر اسرائیل در مصر را بکشد." در جبها های دیگر اسرائیل بر این باور است که "ایران شتابان به سوی توانایی تولید بمب اتم پیش می رود،" که می تواند "احساس امنیتی برای حماس و حزب الله باشد." به نقل از نیویورک تایمز مقامات آمریکا "اسرائیل را تشویق می کنند که در این راستا فکر نکند،" اما میزان تنشها میان تل آویو و واشنگتن در دو دهه گذشته سابقه نداشته است."

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مرداد ۱۶, جمعه

"انتخاب مردم" شنبه 7 شب به وقت تهران از صدای آمریکا

شنبه شانزده مرداد ساعت 7 بعد ازظهر مستند گونه ای سی دقیقه ای از رویدادهای روز انتخابات تا هشت روز پس از آن برای شما پخش می شود. بخش عمده ای از این مستند گونه که روایتی تصویری است از مهمترین وقایع این چند روز از تصاویر ارسالی شما برای صدای آمریکا تهیه شده.

این برنامه را ببینید و پس از آن با ما در این وبلاگ و یا با تلفنی که در طول برنامه اعلام خواهد شد تماس بگیرید و نظر دهید.

از هم اکنون می توانید این مستند را در وبسایت صدای آمریکا ببینید. روی "انتخاب مردم" در سمت چپ کلیک کنید


چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مرداد ۱۲, دوشنبه

محاکمه اپوزسیون در ایران

در حالی که رسانه های بین المللی خبر تنفیذ حکم دور دوم ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد توسط آیت الله خامنه ای را منعکس می کنند ناظران اروپائی و خاورمیانه بر این باورند که محاکمه "ساختگی" اپوزسیون اعتماد مردم را بیشتر خدشه دار خواهد کرد. بسیاری از رسانه های اروپائی اشاره کرده اند اینگونه محاکمه در تاریخ انقلاب اسلامی سابقه نداشته است. روزنامه های ترکیه و ایتالیا مقامات ایرانی را به گرفتن اعترافات تحت شکنجه متهم می کنند و روزنامه ای لهستانی این محاکمه را نشان دیگری از تبدیل ایران به یک دیکتاتوری دانست و روزنامه ای در اسپانیا گفت این محاکمه شکاف درون رژیم را عمیق تر خواهد کرد. یک کارشناس آلمانی معتقد است حکومتی که به شکنجه و آدم کشان تکیه کند نمی تواند در امور سیاسی مورد تعامل واقع شود. تحلیلگری اتریشی می گوید رژیم ایران می کوشد طرفداران اصلاحات را بی اعتبار و فعالیت گروهی آنان را تعطیل کند. روزنامه ای در امارات فشار به اپوزسیون را خودکشی دانست و از دولت ایران خواست محاکمه را لغو کند. روزنامه ای در بریتانیا نوشت محاکمه اپوزسیون تلاش رژیم برای منحرف کردن افکار عمومی از رقابت قدرت با غرب در مورد مذاکرات اتمی است. برخی از رسانه های بریتانیا و اسپانیا بر این باورند که ایران به فناوری اتمی دست یافته و می تواند ظرف یک سال بمب اتم تولید کند.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ مرداد ۱۰, شنبه

خارج از دستور - لینک بحث آزاد

اینهم لینک ماه اوت!!!
ماه گذشته 79 نظر از شما در این بخش منعکس شد که بسیاری هنوز جای تفکر و تبادل نظر دارد...!

ایران در رسانه های بین المللی

رسانه های بین المللی سرکوب تظاهر کنندگان معترض توسط دولت ایران را نشان دیگری از شکاف در رژیم دانستند. این در حالی است که رسانه های اسرائیل بر این باورند اکنون آمریکا نگرانی های اسرائیل در مورد برنامه اتمی ایران را بهتر درک می کند. یک روزنامه فرانسه موج ناراحتی ها و اعتراضات عمومی را مایه خجالت و آبروریزی مقامات ایران توصیف کرد و بر اختلاف فزاینده میان محافظه کاران تاکید گذاشت. یک تحلیلگر بریتانیایی ابراز خشنودی کرد که معترضان نترسیده اند و صدایشان خاموش نشده است ولی در عین حال هشدار داد که هرگونه دخالت خارجی می تواند به سرعت معادله را به نفع محافظه کاران تغییر دهد. یک روزنامه اسپانیایی نوشت شاید جهان شاهد مراحل اول جان دادن جمهوری اسلامی باشد. یک کارشناس آلمانی معتقد است با بروز اختلافات میان اطرافیان خامنه ای فرصت بی نظیری بدست اوپوزسیون داخل افتاده است.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۳۱, چهارشنبه

اظهارات کلینتون در مورد برنامه اتمی ایران


ان پی آر گزارش داد هیلری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، به ایران هشدار داد در صورت ادامه تلاش برای دستیابی به تسلیحات اتمی با تقویت نیروی دفاعی همپیمانان منطقه ای خود به آن پاسخ خواهد داد.


فایننشال تایمز نوشت سخنان کلینتون در تایلند پاسخی برای عقب نشینی ایران از قبول پیشنهاد پرزیدنت اوباما برای مذاکره با ایران بود. کلینتون تاکید کرد آمریکا می تواند در صورت دستیابی ایران به بمب اتمی "چتری دفاعی بر فراز منطقه خلیج فارس بگسترد."


تلگراف لندن نیز ضمن اشاره به این مطلب نوشت "کلینتون یادآور شد پیشنهاد مذاکره با ایران برای همیشه روی میز نخوهد ماند" تلگراف نوشت "سخنان کلینتون به شکلی تنظیم شده بود که تاکید کند ایران با ساختن تسلیحات اتمی امن تر نخواهد شد." وزیر امور خارجه آمریکا افزود "ما همچنان در را باز نگه می دازیم" و در عین حال گفت ساعت اتمی در حال کار است و از هدر رفتن زمان باقیمانده حکایت دارد.


چی فکر می کنین؟

رحیم مشائی و "شکاف در میان محافظه کاران"

آیت الله خامنه ای احمدی نژاد را تشویق می کند رحیم مشائی را برکنار کند. نیویورک تایمز امروز گزارشی در این زمینه داد و این اقدام را "نشانی از شکاف در میان محافظه کاران" خواند. در همین میان گزارشها از خبرگزاری های داخلی ایران از جمله ایسنا حاکی از ارسال نامه ای توسط نایب رئیس مجلس محمد حسن ابوترابی فرد دارد که خواستار اعلام برکناری مشائی توسط احمدی نژاد شده است. به گفته برخی از تحلیلگران سخنان سال گذشته مشائی مبنی بر دوستی ایرانیان با سایر مردم جهان از جمله اسرائیلی ها موجبات خشم محافظه کاران را فراهم کرده است. محمود احمدی نژاد تا کنون از مشائی که دخترش همسر پسر احمدی نژاد است دفاع کرده و گفته مشائی را برکنار نخواهد کرد.

چی فکر می کنین؟

دلیل حساسیت محافظه کاران نسبت به مشائی چیست؟
دلیل مقاومت احمدی نژاد برای نگه داشتن او در این مقام چیست؟
آیا این تحول چنانکه تایمز نوشت نشانی از شکاف میان محافظه کاران است؟

۱۳۸۸ تیر ۳۰, سه‌شنبه

کلینتون: زمان برای ارتباط با ایران در حال انقضاست

در مصاحبه ای با شبکه ABC وزیر امور خارجه آمریکا هشدار داد که زمان برای ارتباط با ایران در مورد برنامه اتمی آن کشور "در حال انقضاست." هیلری کلینتون گفت "ما مکررا گفته ایم که در انتظار حمایت بین المللی هستیم برای تحریم هایی که من آنرا فلج کننده توصیف می کنم." او در پاسخ به سوالی که "آیا خط قرمزی" برای زمان لازم وجود دارد گفت "پرزیدنت در مورد پائیز و پایان سال (میلادی) صحبت کرده و افزود واضح است که ما این زمان را برای همیشه باز نخواهیم گذاشت.

در تحولی دیگر اسوشیتدپرس گزارش داد "اختلافات در مورد انتخابات ایران از مرز اعتراضات خیابانی گذشته و وارد مرحله جدیدی شده است: جنگ قدرت در میان نهادهای مذهبی حاکمیت." این درگیری "با سخنان آیت الله خامنه ای و حمایت روحانیون و سپاهیان دست راستی که روز دوشنبه به اپوزسیون و هاشمی رفسنجانی هشدار داد بالاگرفته است. او گفت موفق نشدن نخبگان در امتحان باعث سقوط آنان می شود. میر حسین موسوی "با لحنی که به ندرت در مورد رهبر استفاده شده است گفت شما شاهد چیزی جدید هستید: ملتی بیدار شده، ملتی که دوباره احیا شده و آماده است از دستاوردهای خود دفاع کند. موسوی "همچنین ادعای خامنه ای و روحانیون دست راستی مبنی بر اینکه جنبش اعتراض آمیز ابزار دست دشمنان خارجی است را رد کرد.

به گزارش وال استریت ژورنال سخنان خامنه ای "پس از سخنان دو رئیس جمهوری پیشین ایران که به نظر می رسد در مورد انتخابات در مقابل او ایستاده اند" ایراد شد؛ دعوت برای برگزاری مجدد انتخابات و رفراندوم عمومی. به نقل از وال استریت ژورنال این اظهارات آخرین مقابله شخصیتهای بلند پایه در نظام است و به استنباط کارشناسان "می تواند در را برای انتقاد علیه دولت توسط روحانیون با نفوذ باز کند."

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۲۶, جمعه

نگاهی به واکنش مطبوعات به سخنان رفسنجانی و ...


جمهوری اسلامی در سرمقاله ای تحت عنوان "مرد بحران ها" نماز جمعه تهران را مورد بررسی قرار داده است.
این روزنامه نوشته است بر خلاف انتظار آن دسته از کسانی که انتظار شنیدن سخنان تندی در حمایت و یا سرزنش از خود را داشتند و یا می پنداشتند خطیب جمعه به تهمتهایی که به وی زده شده پاسخ دهد او در این مقطع مهم و حساس تاریخی به مسائل شخصی نپرداخت. روزنامه جمهوری اسلامی از آیت الله هاشمی رفسنجانی به عنوان یک روحانی مجاهد فداکار یاد کرده و نوشته است او در اين خطبه حساس بار دیگر نشان داد كه انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن را از جان و حيثيت خود بیشتر دوست دارد.

اعتماد ملی از حمله و اهانت به مهدی كروبی در حاشيه نماز جمعه خبر داده است.
به نوشته این روزنامه رئيس شورای تامين استان تهران خواستار پیگیری این حادثه شده است. مرتضي تمدن گفته است ‌هرگونه اعتراض و انتقادی بايد در چارچوب قانون باشد و از نيروهای انتظامي و امنيتي درخواست کرده هرچه سريع‌تر عاملان اين حادثه را شناسايی و به محاكم قضايي تحويل دهند.
اعتماد ملی همچنین از اهانت به عبدالله نوری كه پس از 11 سال در نماز جمعه شرکت کرد خبر داده و نوشته است حوالي ميدان فلسطين گروهی از لباس شخصي‌ها با ركيك‌ترين الفاظ وزير كشور دولت اصلاحات و نماينده اسبق امام در سپاه و جهاد را مورد اهانت قرار داده و به او توهين كردند . به گزارش اعتماد ملی با حمايت مردمی ِ معترضان اجازه تعرض به عبدالله نوری داده نشد.

کیهان در صفحه نخست خود تحت عنوان " ما اهل کوفه نیستیم ؛ علی تنها بماند " حضور انبوه مردم در نماز جمعه تهران را حمايت قاطع از ولي امر مسلمين خوانده است . این روزنامه نوشته است در تمام مدت برگزاری نماز و در حالي كه بخش هايي از سخنان هاشمي تأمل برانگیز و مشکل ساز بود هيچ تعرضي از ناحيه نمازگزاران به وي صورت نگرفت و مردم مومن تهران بر خلاف برخي افراد خاص كه در خيابان هاي اطراف تهران تجمع كرده بودند حرمت نماز جمعه و جماعت را پاس داشتند.

اعتماد در سرمقاله ای به گزارش تفصيلی شورای نگهبان از انتخابات رياست جمهوري اشاره کرده است . این روزنامه می نویسد شورای نگهبان ضمن دفاع از عملکرد اين نهاد تخلفات صورت گرفته را تخلفات مختصری دانسته که چندان قابل توجه نبود. اعتماد با اشاره به اظهارات مهدی کروبی که اختلال در سیستم مخابرات را شاهدی برای تقلب گسترده در انتخابات عنوان کرده بود نوشته است شورای نگهبان در گزارش تفصیلی خود تأکید کرده که قطع سيستم پيامک تاثيری در روند سلامت انتخابات يعني حضور و راي دادن مردم ندارد. این شورا در پاسخ به شکايت ميرحسين موسوی در مورد افزايش صندوق های سیار نیز گفته است این موضوع نه تنها تخلف نيست بلکه تکليفي قانوني براي مجريان انتخابات است.

سرمایه در مقاله ای تحت عنوان " انتخاب شهردار توسط دولت نقض صریح قانون است " از آنچه آن را تشدید شکاف مردم و دولت درباره اختیارات شوراها " خوانده نوشته است.
این روزنامه با اشاره به هشدار حسن بیادی نایب رئیس شورای شهر تهران مبنی بر اینکه "دولت و مجلس می خواهند، اختیار انتخاب شهردار تهران را به وزارت کشور بدهند " از شکاف تازه ای که میان شهرداری تهران و دولت شکل گرفته سخن گفته است .

لس آنجلس تایمز امروز در مقاله ای تحت عنوان " جوشش خیابانهای تهران پس از سخنرانی روحانی با نفوذ" از حمایت آیت الله هاشمی رفسنجانی از تحمل پذیری ، گفتمان و پیروی از قانون نوشته است.
این روزنامه می نويسد سخنرانی رفسنجانی نه آتش خشم اعتراض ها را خاموش کرد و نه بر اختلافات نظام حاکم و جامعه ايران بر سر نتيجه انتخابات دامن زد ولی رفسنجانی با استناد به آموزه های مذهبی از مطالبات کلیدی جنبش نوپای سیاسی و اعتراضات اخیر حمایت کرد.

نیویورک تایمز نیز در مقاله ای با عنوان " روحانی می گوید بحران ، از اعتماد مردم کاسته است " سخنرانی آقای رفسنجانی در نماز جمعه امروز تهران را مورد بررسی قرار داده است. این روزنامه با اشاره به انتقاد آقای رفسنجانی از شورای نگهبان و حمایتش از اعتراضات مردم نسبت به نتایج انتخابات اظهارات وی را انتقادی در لفافه نسبت به آیت الله خامنه ای توصیف کرده است. نیویورک تایمز نوشته است آیت الله خامنه ای که همواره خود را بی طرف و خارج از بحثهای سیاسی نشان می داد با حمایتی آشکار از احمدی نژاد بی طرفی خود در مسائل سیاسی را زیر سؤال برد.

سردبیر بخش خاورمیانه روزنامه گاردین در مقاله ای سخنرانی هاشمی رفسنجانی را نقطه عطفی در رویدادهای اخیر ایران خوانده و محل برگزاری نماز جمعه در دانشگاه تهران را جایگاه رویدادهای مهم سیاسی در تاریخ انقلاب اسلامی توصیف کرده است. گاردین نوشته است با آنکه سخنان آقای رفسنجانی نظام جمهوری اسلامی را آشکارا به چالش نکشید ولی به وضوح بر شکاف ایجاد شده در نظام تأکید گذاشت. نویسنده مقاله نوشته با آنکه پوشش خبری رسانه های خارجی در ایران محدود شده است ولی شکاف عمیق درون حکومت و فقدان اتحاد و انسجام در معرض دید عموم قرار گرفته است.

واشنگتن پست امروز مقاله ای با عنوان "بريتانيا در پی ناآرامی ها در ايران جای آمريکا را به عنوان شيطان بزرگ ميگيرد" به چاپ رسانده است. این روزنامه می نویسد آمريکا به مدت سه دهه در ایران به عنوان شيطان بزرگ شناخته شده بود . ولی پس از انتخابات جنجالی رياست جمهوری در ماه گذشته، آمریکا جای خود را به شیطان بزرگ دیگری به نام بریتانیا داد. واشنگتن پست به نقل از تحلیلگران می نويسد احمدی نژاد، و آنهائی که در دولت او هستند، تجربه سياسی اندکی در رفتار با کشورهای خارجی دارند، و اغلب با استناد به افسانه های محلی عمل ميکنند که سابقه آنها به يک قرن پيش، یعنی به دوران نفوذ عمده بريتانيا در منطقه باز ميگردد.
چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۲۳, سه‌شنبه

سفارت "نامرئی" نشانی از نفوذ کم ایران در آمریکای لاتین

واشنگتن پست در زیر سرمقاله خود با عنوان "سفارت نامرئی ایران در نیکاراگوئه" نوشت برای ماه ها گزارشهایی در واشنگتن و سایر پایتختها بگوش می رسید که "ایران در نیکاراگوئه در حال ساخت پایگاهی برای گسترش روابط دیپلماتیک خود در آمریکای لاتین است همراه با سرمایه گذاری های وسیع، سفارتخانه های متعدد و حتی برنامه تلویزیونی از جمهوری اسلامی." اما در نیکاراگوئه "هیچ کسی نتوانسته سفارت کبرایی بیابد." یک دیپلمات آمریکایی گفته "تا جایی که ما اطلاع داریم ایران در حال ساختسفارت خانه بزرگی در نیکاراگوئه نیست." به نقل از واشنگتن پست "سفارت عظیم نامرئی و اسرارآمیز می تواند نشان از این باشد که گسترش نفوذ ایران در آمریکای لاتین کمتر از آن چیزی است که واشنگتن از آن هراس دارد." به غیر از ساخت سفارت خانه ایران پیشنهاد سرمایه گذاری های از جمله در موارد بندرسازی، کارخانجات هیدرولیک و تراکتورسازی کرد که هیچکدام به ظهور نرسیده. مقامات نیکاراگوئه می گویند "در زمانی که درآمد نفتی ایران درحال سقوط است به گفته کارشناسان همین سقوط در مورد پروژه های پیشنهادی صادق است." با این حال حضور پیاپی مقامات ایرانی در نیکاراگوئه نگرانی مقامات آمریکایی را برانگیخته که مغتقدند ایران تروریسم بین المللی را حمایت می کند ولی می گویند با وجود حضور ایرانیان در نیکاراگوئه فعالیت های زیادی از آنها گزارش نشده.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۲۰, شنبه

برنامه ویژه امنیت تاسیسات اتمی

امشب ساعت 7 به وقت تهران مستندی از امنیت تاسیسات اتمی در صدای آمریکا پخش خواهد شد. مروری بر آنچه در نیروگاههای اتمی تری مایل آیلند، چرنوبیل و ... افتاد. نگاهی به نیروگاه بوشهر و میزان اطمینان به امنیت آن... پس از پخش این مستند خانم جکلین شایر کارشناس ارشد موسسه علم و امنیت بین الملل نیز در برنامه حضور خواهد داشت. این مستند شامل مصاحبه هایی اختصاصی است. ببینید و نظر دهید...

۱۳۸۸ تیر ۱۸, پنجشنبه

موضع گروه هشت در قبال ایران

گروه هشت اعمال خشونت توسط دولت ایران را محکوم کرد اما اعتراضات خود را در مرز درخواست برای تحریمهای جدید متوقف کرد. در بیانیه های پی در پی در مورد تهدیدهای امنیت جهانی سران هشت کشور قدرتمند جهان خشونت ها در ایران را محکوم کردند اما افزودند همچنان به یافتن راه حل دیپلماتیک برای مسئله اتمی ایران متعهدند. نیکلا سرکوزی رئیس جمهوری فرانسه گفت این بیانیه نشاندهنده اتحاد گروه هشت در مورد وضعیت ایران است.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۱۱, پنجشنبه

پیچیده شدن روابط ایران و اتحادیه اروپا

با سخنان مقامات ایرانی مبنی بر "رد صلاحیت اتحادیه اروپا برای مذاکرات" برنامه هسته ای ایران، کارشناسان شاهد "تنش فزاینده" میان اتحادیه اروپا و تهران هستند. در عین حال برخی شک دارند اروپا با "قاطعیت" پاسخ دهد. لا استمپا در ایتالیا نوشت "همچنانکه رژیم ایران کنترل وضعیت موجود را در دست می گیرد، صدای خود را در مورد برنامه هسته ای در برابر غرب بلند تر کرده است." ال ریفورمیستا می نویسد تنش میان اروپا و ایران "بیشتر خواهد شد" اما بر می افزاید "به نظر نمی رسد تدبیری مستحکم در قبال ایران در نشست گروه هشت اتخاذ شود." ایندیپندنت لندن نوشت اتحادیه اروپا اقدام علیه ایران را بررسی کرده است اما به نظر می رسد "اشتیاق کمی برای اقدام مشترک آنها" وجود دارد. لوموند در فرانسه می نویسد تحریم ها علیه ایران "شمشیر دو لبه ای هستند که ضربه آن بیشتر به مردم وارد می شود."

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۱۰, چهارشنبه

خارج از دستور- لینک بحث آزاد

همراهان ارجمند از توجه شما به این وبلاگ ممنونم.

در ماه گذشته لینک بحث آزاد شاهد 35 نظر بود. طبیعی است که توجه عمومی به مسائل انتخابات و حوادث پس از آن بود که بیش از 550 نظر در این مورد در ماه گذشته منتشر شد.

این شما و این خارج از دستور ژوئیه!!! یا جولای!!! مهم نیست، مهم اینه که شما چی فکر می کنین!!!

خارج از دستور ماه ژوئن

۱۳۸۸ تیر ۹, سه‌شنبه

واکنش روزنامه های امروز به وقایع ایران

روزنامه تایمز، چاپ بریتانیا، در گزارشی از استعفای Nick Ferrari, مجری بریتانیایی شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی خبر می دهد .به گزارش این روزنامه، شبکه پرس تی وی که هزینه ی آن از سوی جمهوری اسلامی تامین می شود و دفتری در شمال غرب لندن دارد، برنامه های تلویزیونی خود را با هدف تبلیغ جمهوری اسلامی به خانه ی شهروندان انگلیسی زبان مخابره می کند. روزنامه تایمز در ادامه می نویسد، Nick Ferrari که یکی از گویندگان مطرح رادیویی در بریتانیا به شمار می رود، روز گذشته، نهم تیرماه، در اعتراض به سرکوب خشونت بار معترضان به نتیجه انتخابات در ایران، از اجرای برنامه های شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی وابسته به جمهوری اسلامی، استعفا داد. به نوشته روزنامه تایمز، در حالی که جمهوری اسلامی، خبرنگاران خارجی را از ایران اخراج می کند، پرس تی وی آزادانه در انگلستان فعالیت می کند و حتی روی بدنه اتوبوس ها در انگلیس، شبکه خود را تبلیغ می کند.....

روزنامه دیلی تلگراف، چاپ بریتانیا نیز در گزارشی می نویسد که محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری تندروی ایران، به کشورهایی که جمهوری اسلامی آنها را متهم به هواداری از راه پیمایی های دموکراسی خواهانه در ایران کرده است، هشدار داده که جمهوری اسلامی، از آنان انتقام خواهد گرفت. به نوشته این روزنامه، محمود احمدی نژاد که برای اولین بار پس از تایید نهایی نتیجه انتخابات از سوی شورای نگهبان سخن می گفت، اعلام کرد جمهوری اسلامی باید با استفاده از تمام ظرفیت ها، انحصار قدرت های جهانی را بشکند. در همین حال، دیلی تلگراف از ادامه اعتراض ها و نپذیرفتن نتیجه انتخابات از سوی میرحسین موسوی خبر می دهد. به نوشته این روزنامه، در جریان اعتراض های اخیر، دست کم 20 نفر کشته و 2000 نفر بازداشت شده اند که برخی از گزارش ها حاکی از آن است دستگیر شدگان، به استادیوم های فوتبال در کرج و یک شهر دیگر منتقل شده اند. دیلی تلگراف در ادامه می نویسد، معترضان از هواداران میرحسین موسوی خواسته اند تا همچنان به اعتراض های مسالمت آمیز خود نظیر سردادن شعار الله اکبر، نوشتن نام میرحسین بر روی اسکناس ها و استفاده از روزهای تعطیل عمومی برای برگزاری راه پیمایی، بدون درگیری با نیروهای حکومتی ادامه دهند.

نیویورک تایمز به سخنان هیلری کلینتون اشاره کرد و نوشت تصمیم حکومت ایران برای تایید صحت انتخابات به نظر نشاندهنده شکاف در حال افزایشی در سطوح رهبری است که چگونه پاسخگوی ملتی باشند که بعد از تظاهرات گسترده زخمی افتاده است. به نوشته این روزنامه به نظر می رسد گروهی از مقامات تحت رهبری آیت اله خامنه ای و محمود احمدی نژاد با استفاده از متهم کردن قدرتهای خارجی، خصوصا بریتانیا، سعی دارند اختلافات داخلی را حل کنند. این درحالی است که تعداد رو به افزایشی از مقامات و روحانیون نسبت به ناآرامی ها عمیقا نگرانند.

روزنامه واشنگتن پست به نقل از شاهدان عینی می نویسد نیروهای امنیتی ایران از جمله گروههای بسیجی طرفدار دولت تعداد زیادی از نیروهای خود را بسیج کردند تا از تظاهرات خیابانی جلوگیری به عمل آورند اما این عمل مردم را از سردادن بانگ الله اکبر و مرگ بر دیکتاتور بر پشت بام ها باز نداشت.
چی فکر می کنین؟

اعتراضات به کجا خواهد رسید؟

همچنان که پیروزی محمود احمدی نژاد در انتخابات از طرف نظام معتبر اعلام می شود رسانه ها پیش بینی می کنند اوضاع برای معترضین سخت تر شود. ال موندو می گوید "ترس از بازداشت و بدرفتاری های خشونت آمیز، مردم ایران را از مبارزه باز نداشت...وضعیت برای موسوی جندان آسان به نظر نمی رسد و راه او را هر روز بیشتر مسدود می کنند." گازیتا ویبروشکا در لهستان می نویسد "علی اکبر هاشمی رفسنجانی، که از معترضان حمایت کرد، اکنون اعتراضات را توطئه می خواند و به ستایش رهبر می پردازد." در همین حال روزنامه ها به صحبتهای نخست وزیر ایتالیا، برلوسکنی، توجه کرده اند. لا ریپوبلیکا از جمله به گفته های او اشاره کرده که خواستار"تحریم های سخت از طرف گروه هشت علیه ایران شده است." گاردین نوشت "اتحادیه اروپا تهدید کرده است سفیران خود را از تهران خارج خواهد کرد."

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ تیر ۵, جمعه

ایران در گذار؟

ناظران سرکوب تظاهرکنندگان توسط دولت ایران را محکوم کردند و برخی از آنها بر این باورند که حکومت ایران بیشتر خود را وارد بحران کرده است. لا رازون در اسپانیا نوشت "رزیم ایران به سرکوب وحشیانه خود شتاب می بخشد." و پولسکا در لهستان می گوید "ستیزه جویان مذهبی ایران تخم ترور در تهران می پاشند." دی تگ زیتونگ در آلمان ابراز نگرانی کرد " اطرافیان خامنه ای که از حمایت نیروهای مسلح و سازمان یافته سرکوبگر لذت می برند، به استفاده از ترور برای سرکوب معترضان ادامه دهند." الاهرام مصر در عین حال می نویسد "آرامش در تهران نمی تواند باعث مخفی ماندن بحران عمیق رژیم شود که اعتبار خود را از دست داده." الحیات الجدیده فلسطینیان پیشبینی می کند "رژیم آیت الله ها قطعا ناپدید خواهد شد." چنل نیوز آیژیا در سنگاپور پس گرفتن دعوت چهارم جولای آمریکا از دیپلماتهای ایرانی را "نشانی از پس کشیدن آرام آرام دست دوستی آمریکا" دانست و نوشت "برای اوباما ارتباط با ایران از نظر سیاسی مادامی که سرکوب معترضین در ایران ادامه دارد غیر ممکن خواهد بود."

در تحولی دیگر کارشناسان اتهام "مداخله" آمریکا در امور داخلی ایران از طرف محمود احمدی نژاد را مانعی برای بهبود روابط ایران و آمریکا دانستند. ال پائیس در اسپانیا نوشت رئیس جمهوری ایران "رد را بر روی پیشنهاد مذاکره آمریکا بست." تایمز لندن نوشت "رئیس جمهوری تندروی ایران امید اوباما برای بهبود روابط را به یاس تبدیل کرد." ماکائو دیلی در چین نوشت "ایران و آمریکا فرصت بهبود روابط را از دست داده اند." زود دویچه زیتونگ در آلمان نوشت "ایران تحمل انتقاد آمریکا را ندارد." لومند در فرانسه نوشت پیش از خشونت های اخیر در تهران "انتظار اولین ملاقات سطوح بالا میان امریکا و ایران وجود داشت." ایج در استرالیا بر این باور است که "این تردید وجود دارد که با محکوم کردن سرکوب معترضان اوضاع را بدتر کرد و یا با قطع انتقادها به تظاهر کنندگان این پیام را داد که جامعه بین المللی به آرمان آنها اهمیت نمی دهد."

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۸ خرداد ۲۸, پنجشنبه

آخرین واکنشهای رسانه ها به وقایع اخیر ایران

تحلیلگران نظرات مختلفی نسبت به وضعیت کنونی ایران دارند. برخی بر این باورند که کشور به "نقطه سقوط" رسیده در خالی که برخی دیگر پیشبینی می کنند "حکومت مذهبی پایدار می ماند." در لهستان روزنامه گازیتا ویبروشکا می نویسد "ایران ثبات خود را از دست داده و در حال انفجار است." در آلمان فولکستیم بر این باور است که "به نظر می رسد رژیم بهترین اوقات خود را سپری می کند." رادیو آر تی ال در فرانسه می گوید در حالی که رژیم ایران به لرزش درآمده اما هنوز از بین نرفته است و دارد دندانهای تیز خود را نشان می دهد." نیوزیلند هرالد بر این باور است که "هنوز روشن نیست که جنبش اخیر بر علیه احمدی نژاد بتواند انرژی لازم را کسب کند و احتمالا پایه های حکومت مذهبی ایران را هئف قرار دهد." گلوبال تایمز در چین وضعیت ایران را "هرج و مرج سیستم داخلی" می بیند که "منجر به انقلاب نخواهد شد و ایران رنگ عوض نخواهد کرد." جوردن تایمز در اردن "قدرت محافظه کاران سنتی را چون همیشه مستحکم می بیند."

در این میان پرزیدنت اوباما گفته است:

  • من نگرانی های عمیقی در مورد انتخابات دارم. من فکر می کنم جهان نگرانی های عمیقی در مورد انتخابات دارد
  • با در نظر گرفتن سابقه روابط ایران و آمریکا، برای رئیس جمهوری آمریکا سازنده نیست که بنظر برسد در انتخابات ایران دخالت می کند
  • وقتی من شاهد اعمال خشونت علیه تظاهرکنندگان مسالمت جو یا سرکوب مخالفان هستم، در هر جایی اتفاق بیفتد، باعث نگرانی من و مردم آمریکا می شود. این روشی نیست که دولتها با مردمشان برخورد کنند.
  • من بر این باورم که اتفاقی در ایران افتاده است که مردم ایران نوع برخورد خصوت آمیز ایران درقبال جامعه بین المللی را زیر سوال می برند و این مردم فضای بازتر، مناظره و دموکراسی می خواهند.

چی فکر می کنین؟