۱۳۸۹ اردیبهشت ۲۸, سه‌شنبه

تبادل سوخت اتمی، جام زهر یا خرید وقت؟ ادامه واکنش ها

تحلیلگران بین المللی به "شک زیاد" کشورهای غربی در مورد توافق اتمی میان ایران، ترکیه و برزیل توجه کردند و در تردید اند که آیا این ادام نمایانگر تقطه عطفی حقیقی و برون رفتی از بن بست اتمی ایران است و یا به شکل ساده ای تنها "استطاری" برای جلوگیری از تحریم ها است. ناظران آلمانی و ترکیه این توافق را "پیشرفتی بالقوه مثبت" خواندند و از آمادگی اشکار ایران برای مذاکره استقبال کردند. یک روزنامه اسپانیایی بر این باور است که تهران به یک "پیروزی دیپلماتیک" دست یافته است و یک روزنامه روسی امیدوار است این توافق "راه را برای حل مسئله اتمی ایران هموار کند." یک تحلیلگر بریتانیایی می گوید پیشنهاد تبادل سوخت ایران را "بسیار قابل توجه" خواند در حالی که معتقد است "هیچ کس شگفت زده نخواهد شد اگر ایران از زیر بار انجام آن نرود." منتقدان ایتالیایی، بریتانیایی، فرانسوی، روسی و هنگ کنگی شک دارند که احمدی نژاد قصد همیشگی استفاده از "تاکتیک تاخیر" برای "خرید وقت" در مورد تحریم ها را داشته باشد. رسانه های ژاپن، اسپانیا، بریتانیا، مکزیک و کانادا می گویند ایران واشنگتن را با استفاده از این توافق جدید در مسیر"تضعیف" تلاشها برای اعمال تحریم های شدیدتر علیه رژیم "غافلگیر" کرد. روزنامه نگاران روسی، اسپانیایی، هنگ کنگی و لهستانی نتیجه گیری کرده اند که ایران یک "فرجام موقت" از فشار بین المللی گرفته است درحالی که معلوم نیست تهران بتواند نهایتا از تصویب تحریم های جدید جلوگیری کند.

بیشتر ناظران عرب امضای توافقنامه تبادل سوخت توسط ایران با ترکیه را یک "شوک ماهرانه" در مسیر حل مناقشه اتمی آنکشور با غرب توصیف کردند درحالی که تحلیلگران اسرائیلی ابراز نگرانی می کنند که ایران قدمی دیگر در "مسیر دستیابی به تسلیحات اتمی" برداشته است. یک روزنامه اماراتی معتقد است تلاشهای تحت رهبری آمریکا برای اعمال تحریم های جدید توسط تهران "کیش و مات" شدند و یک روزنامه طرفدار اعراب می گوید ایران برنده این دور رقابت ها شد. تحلیلگری از سوریه آنرا "پیروزی دیپلماسی" توصیف کرد و ناظری از لبنان اعلام کرد بحران اتمی ایران "تمام شد." رسانه ها در امارات، قطر و لبنان معتقدند خطر برخورد نظامی در منطقه رفع شده و ابراز امیدواری کردند که غرب پاسخ مثبتی به این اقدام بدهد. رسانه های عذبستان و امارات بر نقش اساسی برزیل و ترکیه تاکید داشتند و گفتند "لازم نیست تمام مشکلات دنیا در واشنگتن حل شود." کارشناسی از طرفداران اعراب در عین حال ابراز نگرانی کرد که این توافق تاکتیکی است که ایران برای اتلاف وقت و ایجاد شکاف در جامعه بین المللی از آن استفاده کرده است. یک تحلیلگر اسرائیلی این اقدام را "یک داستان کلاسیک منحرف سازی" توصیف کرد و معتقد است یک اقدام نظامی هماهنگ توسط آمریکا "تنها گزینه" باقی مانده است.

چی فکر می کنین؟

۱۳۸۹ اردیبهشت ۲۷, دوشنبه

تبادل سوخت اتمی، جام زهر یا خرید وقت؟

همزمان با توجه رسانه های بین المللی به خبر امضای توافقنامه تبادل سوخت اتمی میان ایران و ترکیه، ناظران بین المللی نسبت به تعهد ایران در انجام آن ابراز تردید کردند و برخی بر این باورند که این حرکت ایران تنها مانوری برای دوری جستن از تحریم های بیشتر است. رسانه ها گزارش دادند که این توافق با میانجیگری مصرانه رئیس جمهوری برزیل لولا دا سیلوا و رئیس جمهوری ترکیه اردوغان به ثمر رسیده است. یک روزنامه ترکیه آنهرا "تصمیمی تاریخی" خواند و روزنامه ای دیگر نوشت چشمها به سوی واشنگتن دوخته شده است که آیا این توافق را خواهد پذیرفت یا خیر. خبرنگاران تلویریونی طرفدار اعراب و بریتانیا مشکوکند که آیا این توافق "باز شدن بن بست اتمی است" یا تنها "ابزار متوقف کردن تحریم های بیشتر." رسانه ها در اتریش، چین، فرانسه، آلمان و روسیه معتقدند تلاشهای لولا دا سیلوا "آخرین شانس" ایران برای حل مناقشه اتمی و پیشگیری تحریم های سخت تر است. در عین حال یک سایت خبری بریتانیایی نوشت ارسال اورانیم غنی شده با غلظت پائین به ترکیه مشکل را حل نمی کند برای اینکه ترکیه نمی تواند لوله های سوخت مورد نظر را تولید کند. تحلیلگران لهستانی و آلمانی می گویند از آجائیکه ایران در گذشته "وانمود کرده که پیشنهاداتی می دهد اما تنها برای اینکه به پیشنهادات تن در ندهد،" غرب باید نسبت به این حرکت محتاط باشد. یک گزارشگر تلویزیونی سنگاپور معتقد است تنها راه اثبات این مدعا انجام تعهدات و اقدام سریع بر اساس این توافق خواهد بود.

چی فکر می کنین؟